
Asa cum stiti, „Portret de artist” este un nou proiect lunar, pe care l-am lansat in pagina de cultură a agentiei de presă Intell News in luna aprilie 2017. Atunci l-am prezentat pe ZuZu Caratănase, acum este firesc să prezint o doamnă, mai exact pe Cela Neamţu. Ce am remarcat imediat la acest mare artist contemporan este smerenia, simtul umorului, dar mai ales lipsa bârfelor la adresa colegilor(includ aici si lucrările de pe simeze), ceea ce trebuie să recunoastem că este calitatea primordială pe care o are un artist implinit. Am realizat premergător, pe pagina mea de facebook, un top 5(oricum toate 5 vor apărea in proiect ), cu artistele la care m-am gândit eu: Cela Neamtu, Cornelia Victoria Dedu, Sanda Butiu, Irina Florescu si Brindusa Bontea; pe fiecare in parte si pe toate la un loc le admir foarte mult(asta nu inseamnă că nu mă voi gândi in viitor la o listă extinsă!). Alegerea este evident subiectivă, dar imi apartine in totalitate, ca si artist primordial, jurnalist cultural in subsidiar. Am Intregit astfel rubrica „ Intell News in galeriile bucurestene”, o nouă etapă, pe care am inaugurat-o recent pentru pagina de Cultură a agentiei de presă Intell Intell News Romania, dar nu in concurență, ci in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului.

Pe doamna Cela Neamtu o admir din adolescentă , din anii ’80, iar anul trecut mi s-a indeplinit visul de atunci, am un catalog in care mi-a scris cuvinte calde, la expozitia de tapiserie și sculptură “Timp regăsit” – Cela Neamtu și Campeanu Dinu , la Galeria Senso, in noiembrie -decembrie 2016.
„Îți mulțumesc mult pentru tot ce faci!!!! Sa fi sănătos și sa reziști la volumul de munca. Gânduri bune, fapte bune, vorbe bune!!” Un autograf si cuvintele doamnei Cela Neamtu valorează pentru mine mult. MULTUMESC din suflet pentru aceste aprecieri, repetate de-a lungul timpului, stimată doamnă Cela Neamtu, ati confirmat abnegatia si seriozitatea mea in ceea ce fac, pentru a promova cultura română, in particular artele plastice.

Dealtfel, vorbeam recent cu doamna Anca Vlad, președintele grupului Fildas-Catena si proprietar Galeria Senso, care mi-a mărturisit că albumul artistei Cela Neamțu, lansat in aprilie 2017 la Galeria Senso, i se pare o reusită majoră, confirmându-mi chiar afirmatia mea : Galeria Senso este un etalon pe piata de profil, prin rafinament si bun gust; asa cum am mai spus si altădată, este la nivelul marilor galerii italiene unde am expus si eu, ca spatiu de expunere pe simeze si proiect curatorial, o mentiune specială pentru calitatea impecabilă a cataloagelor care insotesc fiecare expozitie. Iar aici e vorba de un album de artist, in format mare, de circa 200 de pagini, intitulat ” Tapiserie”, o veritabilă bijuterie.

Din păcate n-am reusit să văd in Bucuresti o expozitie personală a Celei Neamtu, de când m-am reintors in sălile bucurestene acum 3-4 ani, dar ii urmăresc cu drag tapiseriile apoteotice la numeroasele colective unde artista a participat, despre unele am si scris, iar pe majoritatea le-am semnalat: Salonul national „Temeiuri”, „Conexiuni 2016”- Bienala de Arte Decorative, expozitia de tapiserie și sculptură “Timp regăsit” , Salonul “ Interferente” 2017, expozitiile de primăvară de la Muzeul Național al Țăranului Român si multe altele.
„Îmi place să spun că sunt un om obișnuit care face lucruri neobișnuite. Muncesc cu smerenie, pentru a dărui frumusețe semenilor mei. Nu am cultul personalității… Pentru mine, important este cultul muncii” – Cela Neamțu, artist tapiser.

Articol de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, 22 mai 2017.

Cela Neamţu, scurtă biografie:
Cela Neamţu s-a născut pe data de 16 iulie 1941 în localitatea Piciorul Lupului, judeţul Iaşi. Între 1960 – 1966 a urmat cursurile Institutului “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Secţia Arta textilă, iar din 1970 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
În anul 1990 devine membru corespondent al E.T.N. (European Textile Network). Tot în1990 este aleasă membră a I.T.N.E.T. (International Textile Network).|
Expoziţii personale: 1969, 1973, 1976, 1982, 1988, 1993, 2000, Bucureşti; 1974, 1993, Iaşi; 1988, Botoşani; 1993, Constanţa, Buzău, Bârlad, Vaslui; 1994, Brăila; 1983,1988, Düsseldorf, Velbert, Hilden, Bad Oyenhausen (Germania);1988, Roma (Italia); 1991, Ashkelon (Israel); 1992, Soissons (Franţa); 1995, Sofia (Bulgaria); 1997, New York, Washington D.C. ( SUA); 2004, Tel Aviv (Israel); 2005, Bârlad; 2006, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi; 2007, Muzeul de Artă Craiova; 2008, Galeria „Dana” Iaşi, Galeria „Tonitza” Bârlad, Galeria „Orizont” Bucureşti; 2009, Muzeul de Artă Buzău; 2010, Vision Centre in Cork-Irlanda, Fălticeni; 2011, Galeria “Dialog“ Bucureşti, Galeria “Mall Moldova” Iaşi; 2012, Galeria “Frezia“ Dej.
Premii: 1974, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru prototip; 1978 Premiul II pentru Tapiserie oferit de Ministerul Culturii; 1984, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru Tapiserie; 1986, Diplomă de Onoare la Cvadrienala Artelor Decorative din Erfurt, Germania; 1987, Placheta la a 8-a Bienală Internaţională de Arte din Valparaiso, Chile; 2000, Medalia Mihai Eminescu; 2001, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor; 2003, nominalizată pentru Premiul Academiei Române; 2005, Premiul de Excelenţă din partea Patronatului Naţional Român; 2006, Medalia de Aur a Salonului Artiştilor Plastici Francezi, ediţia nr. 217, Grand Palais, Paris; 2008, Premiul “Vasile Pogor” din partea primăriei oraşului Iaşi; 15 decembrie 2011, ACADEMIA ROMÂNĂ acordă PREMIUL ,,ION ANDREESCU” în domeniul artelor plastice pentru ÎNTREAGA CREAŢIE doamnei CELA NEAMŢU.
Sursa: http://celaneamtu.ro/