
„Portret de artist” este proiectul lunar, pe care l-am lansat in pagina de cultură a agentiei de presă Intell News in luna aprilie 2017, l-am prezentat pe ZuZu Caratănase, iar in luna mai pe Cela Neamtu. In Duminica a III-a după Pogorârea Sfântului DUH vi-l prezint pe Mihail Gavril.

Am realizat premergător, pe pagina mea de facebook, un top 5 artisti femei si un top 5 artisti bărbati(oricum toti vor apărea in proiect, de-a lungul timpului ), cu artistii la care m-am gândit eu; pe fiecare in parte si pe toti la un loc ii admir foarte mult(asta nu inseamnă că nu mă voi gândi in viitor la o listă extinsă!). Alegerea este evident subiectivă, dar imi apartine in totalitate, ca si artist primordial, jurnalist cultural in subsidiar. Am Intregit astfel rubrica „ Intell News in galeriile bucurestene”(in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului), iar recent am inaugurat in ziarul Jurnalul Bucurestiului „Profil de iconar”, o rubrică in oglindă cu „Portret de artist” , care Insumează activitatea iconarilor, a pictorilor bisericesti, a restauratorilor etc., care se inscrie in semnificatia anului 2017: Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română.
Mihail Gavril este un Scorpion de Brumar(luna noiembrie), bucovinean hâtru, născut in 1961 , in Fălticeni, jud. Suceava. Suntem prieteni de putin timp, circa 2 ani, dar parcă ne cunoastem de-o viată. Dar nu din prietenie scriu despre activitatea lui artistică, ci dintr-un profund respect pentru artistul Mihail Gavril. In vizitele rare pe care i le-am făcut in atelierul din Doamnei, am remarcat bucuria si stiinta plasticianului de a folosi tehnicile picturii(ulei, tempera, frescă , pastel, guasă etc.), trecând cu usurintă de la arta monumentală la pictura de sevalet, de exemplu. Imi place de asemenea seninătatea lui si felul lui de a fi om, intr-o societate in care multi oameni, inclusiv artisti, se transformă in fiare sălbatice.

Am avut prilejul să expunem impreună(el ca artist invitat, membru al Filalei Pictură Bucuresti), la câteva evenimente organizate de Filiala Uniunii Artiștilor Plastici din România a cărui membru sunt: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR (Anualele de artă religioasă si restaurare 2015, 2016, 2017; Sărbătoarea Breslei 2016; Salonul de toamnă 2014 si Saloanele de iarnă 2016, 2017), apoi la expozitia aniversară 5 ani la Galeria EliteProf Art in 2016, dar cea mai dragă(alături de el si două colege) imi este expozitia de grup „Credintă”, pe simezele Galeriei EriCris Art, noiembrie 2015-ianuarie 2016, unde curator al evenimentelor este prietenul comun Răzvan Ionut Cirică.

Mihail Gavril este unul dintre artistii români care expune frecvent si in străinătate, in galerii si locuri importante(in ultimii 2 ani am retinut expozitiile de la Berlin si Luxemburg), dar o face intr-un stil molcom, blajin,discret, fără a epata, constient probabil de valoarea reală pe care o au lucrările sale.


Asa cum spunea regretatul Corneliu Ostahie( reputat scriitor, jurnalist si cronicar de artă) : „Vecinătatea sacrului, pe care pictura lui Mihail Gavril (ce nume predestinat!) își sprijină propensiunea spre o presupusă dimensiune transcendentă, este desigur ispititoare și te îndeamnă să treci dincolo de aparențe, în căutarea “nevăzutului”, dar adevăratele virtuți plastice ale creației pictorului se regăsesc în întregime dincoace de bariera percepției mistice, în lumea certă a vizibilului.”

Mihail Gavril, scurtă biografie:
Mihail Gavril s-a născut pe 9 noiembrie 1961, Fălticeni, județul Suceava. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pictură București.
Din 1998 este Licențiat la Universitatea Națională de Arte București-UNARTE- Secţia Artă Murală ; din 1996 este Licențiat la Academia de Artă “Luceafarul” – Secția Pictură.
A avut peste 40 de expozitii personale in România si in străinătate(Austria, Belgia, Elvetia, Spania, SUA, Suedia).
Premii:
2007 – Premiul Fundației Seymour-Obermer art Forum Montreux, Elveția;
1996- Diploma de excelență, Concursul Internațional de artă “N.N.Tonitza”, Bârlad;
1993- Premiul Galeriei de Arta “Avanpost“.

Articol de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, 25 iunie 2017