
„Portret de artist” este un nou proiect lunar, pe care il lansez in pagina de cultură a agentiei de presă Intell News, azi il prezint pe ZuZu Caratănase, pe numele lui real Răzvan-Constantin Caratănase. Intregesc astfel rubrica „Intell News in galeriile bucurestene”, o nouă etapă, pe care am inaugurat-o recent pentru pagina de Cultură a agentiei de presă Intell News, dar nu in concurență, ci in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. L-am cunoscut relativ recent pe ZuZu Caratănase , la inceputul anului 2016, la Galeria Simeza, unde s-a desfăsurat, pe parcursul unui an intreg, expozitia protest Arta la fereastră – Galeria Simeza, initiat de Uniunea Artiștilor Plastici din România- filialele din Bucuresti. Apoi am inceput să-i urmăresc lucrările si expozitiile, desfăsurate poate intr-un ritm accelerat, dar care nu făceau rabat de la calitate.
Chiar in aceste zile, mai precis in Duminica Floriilor, ne-a făcut plăcerea să vorbească la vernisajul Anualei de artă religioasă si restaurare 2017, organizată de Filiala noastră AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”. Aici in calitate de membru pentru teritoriu al Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Dar tot in aceste zile, ZuZu Caratănase artistul expune la ICR Beijing, in China, alături de Florin Stoiciu si Mircia Dumitrescu in cadrul expozitiei ” VISIONS – DEFINITION OF CIVILISATION”, iar in România Muzeul Judeţean Argeş a organizat exact acum o săptămână, pe 4 aprilie, la Galeria de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna, vernisajul expoziţiei de gravură „Imago Mundi” , cu lucrări semnate de ZuZu Caratănase, un proiect drag plasticianului, asa cum mi-a mărturisit.


Artistul are o lucrare expusă pe simeze si in cadrul Anualei de artă religioasă si restaurare 2017, in imaginea de mai jos.

Articol de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, 11 aprilie 2017
Portret de artist: ZuZu CARATĂNASE

ZuZu CARATĂNASE pe numele lui real Caratănase Răzvan-Constantin (n. 14 mai 1985, Tulcea) este un artist-gravor român de origine aromână.
„Este socotit ca fiind cel mai bun gravor al generației sale, adesea este considerat ca fiind „liderul generației sale” și totodată este unul dintre cei mai buni artiști-gravori români fiind cunoscut pentru lucrările sale de mari dimensiuni.”
A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Licență (2004-2008), Master (2008-2010) și Doctor în Arte Plastice și Decorative (2010-2014) cu titlul tezei: Gravura ca artă majoră.
Până în prezent are 22 de expoziții personale în muzee și galerii din România, Austria, China, Israel și Republica Moldova.
A participat și a fost invitat la peste 250 de expoziții de grup și colective din România, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina.
Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2010-prezent); membru al Uniunii Gravorilor din Budapesta, Ungaria (2014-prezent); membru Association des Artistes Peintres, Sculpteurs, Architectes, Graveurs et Dessinateurs – Paris, Franța (2015-prezent)
Are lucrări în colecții muzeale ca: Muzeul „Korkonschie”, Jelenia Gora / Polonia; Muzeul Universității de Arte „Tama”, Tokyo / Japonia; Centrul Artiștilor „Voix Visuelle”, Ottawa / Canada; Muzeul „De La Cultura Del Vino”, La Rioja / Spania; Cabinetul de Stampe „Triennial Print Cabinet”, Chamalierès / Franţa; Muzeul Internațional „Homour And Satire In The Arts”, Gabrovo / Bulgaria; Muzeul Național de Artă al României, București; Muzeele de Artă din Aiud, Bacău, Bârlad, Constanța, Iași, Drobeta Turnu Severin, Ploieşti, Târgovişte și Tulcea.
Pentru activitatea sa artistică și organizatorică a obținut câteva zeci de premii, distincții și medalii în cadrul unor concursuri și evenimente din România, Bulgaria, Franța, Japonia, Spania și Republica Moldova. Amintim doar câteva dintre ele: Premiul pentru Cultură acordat de Comisia Națională a României pentru UNESCO; Premiul Ministerului Culturii; Medalia „Gabriel Popescu”, Târgoviște; Medalia „Nicolae Tonitza”, Bârlad; Medalia „Gheorghe D. Anghel”, Drobeta Turnu Severin; Certificatul de Merit la Trienala Internațională de Gravură – Kochi/Japonia; Distincția „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internaţională de Gravură, Chamalières/Franţa.

„Privind lucrările graficianului Răzvan Caratănase sunt încântat și liniștit să constat că există în arta românească acea continuitate necesară oricărei culturi, pentru că artistul, evident, va duce mai departe flacăra înaintașilor săi prin talentul și măiestria de care dă dovadă, dar și pentru că este înzestrat, fără îndoială, cu acea sensibilitate specifică românilor.
Îl așteaptă un drum greu și plin de piedici iar eu îi doresc să-și mențină alura de alergător de cursă lungă. Dacă va reuși – ceea ce eu cred – va ajunge unul dintre artiștii importanți ai graficii românești.
În timp ce astăzi, în lume, arta excelează prin găselnițe, invenții ieftine, Răzvan Caratănase – cu seriozitate, cu încrâncenare aș putea spune – gravează materia asemenea înaintașilor săi, transformând plăcile gravate în operă de artă de sine stătătoare. De la Dürer, Rembrandt și, la noi, Aman, Răzvan Caratănase se poate înscrie pe linia marilor inovatori.”
Eugen MIHĂESCU (Membru de Onoare al Academiei Române)
„Răzvan Caratănase sau pentru noi toți talentatul și simpaticul ZuZu. (…)
Caratănase este cu siguranță unul dintre graficienii cei mai talentați, nu voi spune ai tinerei generații ci ai graficii românești; pentru că mai ales în domeniul gravurii, un domeniu care a cunoscut o perioadă de eclipsă, oameni talentați precum Răzvan Caratănase aduc un suflu nou și mă bucur că este așa. Stăpânește acest meșteșug al albului și al negrului în timp aș spune chiar suveran și desenul lui, tehnica lui, cultura lui plastică, vizuală sunt de invidiat.
(…) să rețineți că Răzvan Caratănase este un nume al prezentului și al viitorului.”
Răzvan THEODORESCU (academician prof. univ. dr.)