Prima livrare de țiței iranian în Constanța

Iranul trimite ţiţei către Lukoil prin portul Constanţa livrare de țiței

Iranul a efectuat prima livrare de țiței spre Europa de la ridicarea sanctiunilor – patru milioane de tone – a anuntat Hamid Baeidinejad, director in cadrul Ministerului de Externe de la Teheran, pe pagina sa de Instagram. Obiectivul este majorarea livrarilor în regiune cu 1,5 milioane de barili pe zi (bpd).

Teheranul a trimis petrolul de la terminalul Kharg Island catre Constanța si alte porturi europene, beneficiarele fiind grupul rus Lukoil, firma franceza Total si rafinaria spaniola Compania Espanola de Petroleosbdin, transmit Reuters si agentia de presa Fars.

„Iranul incearca sa-si refaca productia de titei dupa ridicarea sanctiunilor in ianuarie, obiectivul fiind majorarea productiei si a exporturilor catre Europa in acest an cu 1,5 milioane de barili pe zi”, a precizat Hamid Baeidinejad.

Adjunctul ministrului iranian al Petrolului, Amir-Hossein Zamaninia, a anuntat ca cea mai mare rafinarie elena, Hellenic Petroleum, va achizitiona 60.000 de barili de zi de titei din Iran si ar putea majora achizitiile la 150.000 bpd. Inaintea impunerii sanctiunilor, in 2011, Hellenic Petroleum a achizitionat cantitati importante de titei din Iran, care reprezentau aproximativ 20% din importurile anuale ale Greciei.

In Bulgaria, Lukoil detine rafinaria din Burgas, care are o capacitate de productie de 9,8 tone pe zi in timp rafinaria Petrotel de la Ploiesti proceseaza anual 2,4 milioane de tone de benzina si motorina.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este pe locul patru in privinta rezervelor de titei.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube