Putin ne-ar fi dat Bucovina înapoi

Putin a planuit împărțirea UcraineiKremlinul a plănuit capturarea a cel puțin jumătate din Ucraina, restul teritoriului acestui stat urmând a fi „împărțit” cu țările vecine, însă președintele rus Vladimir Putin a eșuat în acest plan, declară Andrei Illarionov, fost consilier economic al lui Putin, în prezent cercetător principal la Institutul american Cato, într-un interviu publicat recent în ziarul ucrainean Apostroph.

Planul Moscovei față de Ucraina a fost finalizat în 2013 și, într-o primă etapă, viza capturarea a cel puțin 11 regiuni pe lângă cele 8 din cadrul ‘Novorossiei’ (Odesa, Nikolaev, Herson, Zaporojie, Donețk, Lugansk, Harkov și Dnepropetrovsk).

În sud, Rusia țintea preluarea controlului întregului țărm ucrainian la Marea Neagră, până la granița cu Republica Moldova în partea transnistreană. Astfel, Kremlinul ar fi obținut un coridor terestru până la enclava separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova, consideră Illarionov.

Restul urma să fie împărțit cu vecinii, Ungariei urmând să-i revină Transcarpatia, României – Bucovina, iar Poloniei — regiunile Galiția și Volîn.

‘În 2014 și 2015, acesta nu a putut fi pus în totalitate în aplicare, dar Moscova a reușit să rupă două bucăți din regiunile Lugansk și Donețk. Astfel, marele plan al Kremlinului a eșuat și, prin urmare, Rusia a trecut la aplicarea variantei minimale a programului”, a afirmat Illarionov.

După eșecul acestui plan, Kremlinul a încercat să nu lase Kievul să scape din capcană, prin cele două enclave din estul ucrainean (Donețk și Lugansk), împiedicând Ucraina să ducă o politică externă independentă ce ar fi vizat apropierea de NATO și UE.

Acordurile semnate la Minsk reprezintă, în fapt, instrumente prin care Kremlinul își pune în aplicare planul minimal de controlul asupra Ucrainei, consideră Illarionov.

În opinia acestuia, semnarea lor de către Kiev a fost o greșeală, mai ales că acestea prevăd restabilirea controlului Ucrainei asupra frontierei sale cu Rusia în anumite condiții.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube