R. Moldova: Dodon vrea modificarea Constituției pentru a împiedica Unirea

Dodon
Dodon

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va propune la începutul anului viitor modificarea Constituției pentru a exclude posibilitatea unirii cu România, a anunțat liderul formațiunii, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă.

”Socialiștii au pregătit un proiect de lege pentru amendarea Constituției. Vom cere excluderea articolului 142 din Constituție pentru a împiedica o posibilă lichidare a suveranității, integrității și statalității Republicii Moldova”, a declarat Dodon, citat de independent.md. ”Articolul 142 al Constituției presupune că statalitatea, integritatea și suveranitatea Republicii Moldova poate fi modificată, anulată prin referendum. Adică, în Constituția Republicii Moldova din start a fost inclusă posibilitatea anulării statalității țării”, a adăugat liderul Partidului Socialiștilor (formațiune prorusă de opoziție care dispune de numărul cel mai mare de parlamentari în legislativul de la Chișinău), potrivit jurnal.md.

În context, Igor Dodon a menționat că, începând de săptămâna viitoare, va începe personal discuțiile cu șefii fracțiunilor parlamentare, dar el i-a exclus de pe lista sa pe liderii Partidului Liberal și Partidului Liberal Democrat, două formațiuni proeuropene.

El a precizat că, în cazul în care parlamentul va respinge propunerea facțiunii socialiste, Partidul Socialiștilor va veni cu o altă propunere și anume organizarea unui referendum pentru amendarea Constituției.

În același timp, Igor Dodon a anunțat începerea unei campanii ‘împotriva unioniștilor’, menționând că prima acțiune în acest sens va fi distribuirea hărții Moldovei din timpul lui Ștefan cel Mare.

De amintit că un ordin al ministrului educației Corina Fusu privind distribuirea gratuită în instituțiile de învățământ din Republica Moldova a unei donații de hărți tematice ‘Organizarea administrativă a Regatului României. 1930’ a stârnit dispute aprinse săptămâna trecută în parlamentul de la Chișinău, unul din deputații socialiști, Vlad Bătrâncea, rupând în mod demonstrativ harta României Mari în timpul dezbaterilor.

Organizațiile și forțele politice unioniste din Republica Moldova au condamnat gestul parlamentarului socialist, pe care l-au calificat drept unul ‘xenofob și rasist’, în timp ce tinerii unioniști au organizat un protest în fața parlamentului de la Chișinău.

AGERPRES/(AS — autor: Flori Tiulea, editor: Karina Olteanu)

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube