Reacții urmare doborârii avionului rusesc militar de către două avioane de vânătoare turce

ErdoganObamaReacții avion militar rusesc doborat

 25 noiembrie 2015 (Intellnews.ro) – Ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că doborârea avionului rusesc militar de către două avioane de vânătoare turce, la 24.11.2015, în nordul provinciei Latakia, „seamănă foarte mult cu o provocare premeditată”.

În lipsa unei reacții prompte din partea Ankarei, Lavrov se îndoiește că „acest act a fost unul neintenționat” și crede că gestul Turciei a fost motivat, de fapt, de dorința acesteia de a salva infrastructura zonei tampon unde a avut loc incidentul și unde s-ar afla centre de comandă ale unor sute de luptători straini afiliați grupărilor teroriste, precum și depozite de armament ale acestora. În egală măsură, Lavrov se arată surprins de lipsa de reacție a președintelui american Barack Obama la sugestia președintelui francez Francois Holland de închidere a graniței turco-siriene, pentru stoparea fluxului de militanți și a finanțării teroriștilor.

La randul sau, premierul rus Dmitri Medvedev, susține că Ankara apară, în fapt, gruparea Statul Islamic, întrucât unii oficiali turci au „interese financiare directe” în comerțul cu petrol al organizației teroriste.

În plus, Konstantin Murakhtin, pilotul rus care a supraviețuit după ce s-a catapultat împreuna cu colegul său din avionul militar doborât și a fost recuperat de armata siriană, susține că avionul nu a violat spațiul aerian turc și că nici nu primit avertizări înaintea incidentului.

De partea cealaltă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că „Noi doar ne apăram securitatea și dreptul poporului nostru”, iar turcii vor reacționa întoteauna când securitatea frontierelor lor și suveranitatea le sunt încalcate. Totodată, armata turcă a dat publicității o înregistrare audio care ar conține somațiile transmise de piloții săi avionului militar rusesc, înainte de a-l doborî.

La rândul lor, în pofida declarațiilor oficiale de solidaritate exprimate de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, unii membri ai Alianței Nord-Atlantice se arată rezervați asupra modului de acțiune al Turciei.

Urmare incidentului, Moscova va reevalua relațiile bilaterale cu Turcia și pare decisă să limiteze contactele de afaceri cu partenerii turci din industria apărării.

Potrivit premierului rus Dmitri Medvedev, Rusia ia în considerare inclusiv interzicerea companiilor turce pe piața rusă, dar și anularea unor proiecte energetice precum cel al gazoductului menit sa transforme Turcia într-o țară de tranzit al gazelor naturale rusești destinate Europei sau al construcției primei centrale nucleare turce. Moscova a recomandat deja cetățenilor săi să nu mai călătorească în Turcia, sens în care o serie de firme de turism și-au retras deja de pe piață ofertele pentru această țară.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube