
Începând cu 1 februarie, numărul și distribuția mandatelor în Parlament se schimbă, ca urmare a retragerii regatului Unit din UE.
De la data de 1 februarie 2020, Parlamentul European va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) dinaintea retragerii Regatului Unit, pe 31 ianuarie 2020. Din cele 73 de mandate care au aparținut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potențiale extinderi în viitor.
Cine sunt noii deputați europeni?
Toți deputații noi au fost aleși cu ocazia Alegerilor Europene din mai 2019. În funcție de reglementările naționale, numele unor deputați au fost confirmate, în timp ce pentru alții încă se așteaptă confirmarea. Lista din prezent a deputaților este disponibilă în secțiunea dedicată de pe site-ul PE.
Distribuția mandatelor: nimeni nu are de pierdut
Redistribuirea se face astfel încât niciun stat UE nu va pierde vreun mandat, în timp ce altele vor avea între unul și cinci mandate suplimentare, datorită subreprezentării, ca urmare a schimbărilor demografice.
Noua distribuție ține cont de mărimea populației statelor membre, precum și de necesitatea unui nivel minim de reprezentare a cetățenilor europeni din țările mai mici.
Principiul ,,proporționalității degresive” înseamnă că țările mai mici au mai puțini deputați decât țările mai mari, dar și că deputații dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât omologii lor din țările mai mici.
Următoarele etape
Parlamentul va continua să aibă influență asupra negocierilor UE – UK privind viitorul relației noastre, în timp ce Brexit va afecta, de asemenea, compoziția comisiilor parlamentare și a delegațiilor interparlamentare. Puteți găsi mai multe informații în nota de background.
SURSA: Comunicat de presă al Parlamentului European din 1 februarie 2020, Sala de presă > Redistribuirea mandatelor în Parlamentul European după Brexit, link: https://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20200130IPR71407/redistribuirea-mandatelor-in-parlamentul-european-dupa-brexit

Acordul pentru Brexit a fost aprobat de Parlamentul European
Acordul pentru Retragerea Regatului Unit a depășit penultimul obstacol înaintea intrării în vigoare
Procesul va fi finalizat printr-un vot cu majoritate calificată în Consiliu, Brexit urmând să aibă loc pe 31 ianuarie 2020. Acordul de Retragere a fost aprobat miercuri seara de către Parlamentul European cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri.
În cadrul unei dezbateri la care au participat Nikolina Brnjac (Croația), Secretar de Stat pentru Afaceri Europene, reprezentând Președinția Consiliului, Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene și Michel Barnier, Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Parlamentul a evaluat stadiul actual al procesului de retragere și provocările viitoare. Comentând importanța istorică a votului, cei mai mulți dintre vorbitori au subliniat, în numele grupurilor lor politice, faptul că retragerea Regatului Unit nu reprezintă un final de drum pentru relația UE-UK și că legăturile care unesc popoarele Europei sunt puternice și vor rămâne la fel. De asemenea, au menționat că există lecții de învățat din Brexit care ar trebui să influențeze viitorul Uniunii Europene şi au mulțumit Regatului Unit şi deputaților britanici din Parlamentul European pentru contribuția lor din perioada în care Regatul Unit a făcut parte din Uniunea Europeană.
Mulți dintre vorbitori au avertizat că negocierile privind relația viitoare dintre UE și Regatul Unit vor fi dificile, mai ales având în vedere calendarul prevăzut de Acordul de Retragere.
SURSA: fragment din comunicat de presă al Parlamentului European din 29 ianuarie 2020, Sala de presă > Acordul pentru Brexit a fost aprobat de Parlamentul European, link: https://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20200128IPR71204/acordul-pentru-brexit-a-fost-aprobat-de-parlamentul-european
Comunicate de presă republicate de Intell News, 2 februarie 2020
Articol din 20 ianuarie 2020, Intell News, link: https://intellnews.ro/saptamana-aceasta-la-parlamentul-european-brexit-nato-vietnam/