Refugiații afgani părăsesc dezamăgiți Europa

Asteptrile refugiatilor afgani au fost inselate de situatia reala din Europa

afgani Europa

Dupa ce si-a riscat viata sa ajunga in Europa si a petrecut doua luni in centrele pentru refugiati „de cosmar” din Germania, Mohammed Asif si-a cumparat un bilet de avion doar dus catre Afganistan, renuntand la visul sau de o viata de a obtine azil in UE.

Afganii sunt al doilea cel mai mare grup de refugiati – dupa sirieni – care ajunge in Europa, unde autoritatile fac cu greu fata celei mai mari crize a imigrantilor de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, se arata intr-un reportaj AFP, citat de Business Insider.

Din ce in ce mai multi refugiati, asa cum este si Asif in varsta de 26 de ani, au inceput sa isi faca bagajele si sa se intoarca in tarile ravasite de razboi si cu economia la pamant din care au plecat, fiind deziluzionati de taberele pentru refugiati supra-aglomerate, de lipsa locurilor de munca si de o atitudine anti-imigranti tot mai clara in statele europene.

„Credeam ca Europa imi va oferi o viata confortabila, insa am gasit doar ostilitate si durere”, a marturisit Asif, care are studii superioare in economie si si-a parasit tara natala, cu destinatia Germania, anul trecut.

„Taberele de refugiati erau de cosmar si europenii continuau sa ne umileasca tot timpul. Multi dintre ei spun ca refugiatii vor distruge cultura tarii lor”, a declarat tanarul, dupa ce s-a intors in Kabul.

Luna trecuta, un avion a dus din Germania la Kabul 135 de afgani dezamagiti. Se pare ca este primul zbor dintr-o lunga serie de astfel de curse aranjate de oficialii de la Kabul, Berlin si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM).

Autoritatile din Afganistan asista la un val fara precedent de migratie catre natiunile europene a zeci de mii de civili care fug de conflicte si razboaie ce le distrug tara.

Gruparile de traficanti de persoane sunt in floare, castigand bani frumosi de la oamenii disperati sa se aventureze in calatorii periculoase pentru a ajunge pe continentul european.

Insa multi realizeaza, tardiv, ca traficantii le vand minciuni despre casele frumoase, joburile si viata confortabila din Europa. „Cea mai periculoasa parte a calatoriei mele spre Europa a fost din Iran in Turcia”, si-a amintit Asif.

Peste 1,2 milioane de transfugi au sosit in Europa anul trecut – de doua ori mai multi decat in 2014 – fugind de razboiul si saracia din Siria, Afganistan, Irak si alte tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Cel mai mare grup de imigranti este format din sirieni – aproape 363.000 – urmat de cel al afganilor, de 178.000 de persoane. In jur de 1.000 de afgani au solicitat sa plece din Germania si sa se intoarca acasa, potrivit OIM. Numarul este relativ mic, dar in continua crestere.

Diana Toea/ziare.com

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube