Relatiile Iohannis – seful SIE s-au racit

Relatiile Iohannis - seful SIE s-au racit

Relatiile dintre presedintele Klaus Iohannis si seful SIE, Mihai Razvan Ungureanu, s-au racit mult in ultimele luni, acesta din urma fiind absent de la mai multe evenimente importante petrecute in ultima perioada, au confirmat pentru hotnews.ro mai multe surse politice, inclusiv de la Cotroceni.

Nu este clar daca relatiile s-au deteriorat atat de mult incat seful statului sa-i ceara demisia, desi unele surse sustin ca acest lucru s-a intamplat insa seful SIE ar fi refuzat sa plece.

Una din cauzele care ar fi dus la racirea relatiilor este faptul ca „MRU se lauda ca din 2019 va fi viitorul presedinte” ceea ce l-ar fi deranjat pe seful statului, au confirmat pentru HotNews.ro sursele citate. In plus, lui MRU i se reproseaza ca ar fi ramas dependent de anumiti oameni de afaceri. Problema presedintelui Klaus Iohannis este ca o eventuala schimbare a lui MRU este o mutare complicata, deoarece votarea unui nou sef SIE in Parlament risca sa nu treaca, mai spune sursa citată.

Informatiile privind racirea relatiilor au aparut imediat dupa episodul Black Cube, firma israeliana acuzata ca a spionat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. La rândul său, Black Cube a precizat, dupa izbucnirea scandalului ca actiunile din Romania ar fi fost in acord cu legea nationala si ca aveau autorizatii de la cele mai inalte autoritati.

Evenimentul Zilei susține, de asemenea, că președintele Ionannis ar fi într-un conflict cu Mihai Ungureanu, directorul SIE, între cei doi având loc un așa-numit „divorț în stil italian”. Scandalul ar fi legat de ideea unificării SRI cu SIE, idee pe care directorul SIE o respinge.

„Ideea unificării serviciilor a fost lansată în noiembrie 2014, de către directorul SRI de atunci, George Maior. Declarația lui, făcută la Târgul Gaudeamus, unde și-a prezentat două cărți pe teme legate de intelligence, pare că îi surâde acum președintelui Iohannis”, susține Evenimentul Zilei.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube