Retrospectiva anului 2018 pentru Uniunea Artiștilor Plastici din România

M-am gândit că in acest an centenar 2018, atât de incărcat simbolistic, ar fi potrivită o trecere in revistă pe scurt a activitătii si a evenimentelor aflate sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România(singura organizatie profesională a artistilor plastici si evident singura Uniune, „urmaşa de drept, moştenitoarea juridică, morală – patrimonială şi continuatoarea tradiţiilor Sindicatului Artelor Frumoase din Bucureşti (S.A.F) şi a Sindicatelor Mixte din Provincie”), Intell News fiind partener media la multe dintre ele. La mulți ani sănătoși și fericiți conducerii centrale si a filialelor bucurestene si teritoriale, personalului administrativ si tuturor artistilor(titulari si stagiari), care impreună compun Uniunea Artiștilor Plastici din România.

 

 

M-am gândit că in acest an centenar 2018, atât de incărcat  simbolistic, ar fi potrivită o trecere in revistă pe scurt a activitătii si a evenimentelor aflate sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România(singura organizatie profesională a artistilor plastici si evident singura Uniune, „urmaşa de drept, moştenitoarea juridică, morală – patrimonială şi continuatoarea tradiţiilor Sindicatului Artelor Frumoase din Bucureşti (S.A.F) şi a Sindicatelor Mixte din Provincie”), Intell News fiind partener media la multe dintre ele.  La mulți ani sănătoși și fericiți conducerii centrale si a filialelor bucurestene si teritoriale, personalului  administrativ si tuturor artistilor(titulari si stagiari), care impreună compun Uniunea Artiștilor Plastici din România.

 

Uniunea Artiștilor Plastici din România, sigla

 

 

Acesta este un tag special infiintat de mine, unde sunt  62 de articole(scrise de mine, unele cu filme incluse) in pagina de Cultură a agentiei de presă #IntellNews, incepând din ianuarie 2016, pentru Uniunea Artiștilor Plastici din România in ansamblul său, precum si in rubricile mele permanente: „Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România”, „Portret de artist” si „Intell News in galeriile bucurestene” .

https://intellnews.ro/tag/uniunea-artistilor-plastici-din-romania/

 

 

Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) – Centenar 2018

100 de ani de artă vizuală românească: patrimoniu – identitate – continuitate #UniuneaArtiștilorPlasticidinRomânia #SNAC2018 #patrimoniuidentitatecontinuitate

 

 

SNAC 2018: Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România , a avut 7 vernisaje ale expozitiilor intre 7-20 noiembrie 2018, dar si Conferintele SNAC.

Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018 a continuat tradiția istorică a saloanelor oficiale organizate în România începând cu anul 1864, sub diferite titulaturi – ca expoziții ale artiștilor în viață – urmărind să păstreze cu rigoare spiritul acestora. Salonul a marcat aniversarea României Mari, prin prezența unui număr important de artiști vizuali din toate genurilor artistice, creatori de patrimoniu spiritual și păstrători ai identității naționale.

Expozițiile SNAC 2018 au fost deschise publicului într-o succesiune de vernisaje, iar la 4 dintre ele am reusit să fiu prezent si eu, in calitate de jurnalist cultural, dar si ca artist selectat la SNAC 2018, eveniment care a adus pe simezele galeriilor si muzeelor implicate in proiect lucrările a 298 de artisti selectati, cam toti atâtia invitati, toti fiind membri(titulari sau stagiari) ai Uniunii Artiștilor Plastici din România . Asadar am fost prezent la vernisajele expozitiilor de la Muzeul Național de Artă al României(7 noiembrie, pictură și sculptură), galeria Orizont(12 noiembrie , mixArt), Biblioteca Naţională a României(13 noiembrie, arte decorative si design), galeria Galateca(14 noiembrie, expoziția Artă Tânără).

De la al II-lea eveniment(cronologic) din cadrul Salonului Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, recte vernisajul de la Galeria Orizont: mixArt, din 12 noiembrie, s-a pus punctul pe i, mai exact domnul conf. univ. dr. Petru Lucaci , pictor si profesor la departamentul pictură din cadrul UNARTE(Universitatea Națională de Arte București),  presedintele UAP din România si domnul Pavel Susară, critic și istoric de artă, scriitor, curator general al Salonului, au spus exact acelasi lucru: toate vernisajele (implicit expozitiile) din cadrul Salonului au aceeasi valoare, nu există expozitii de elită si second-hand. Eu consider că dacă ar fi existat o echipă de 250 curatori străini, discutiile intre artisti(selectati sau neselectati, invitati sau neinvitati) tot si-ar fi urmat cursul, asa că nu-mi rămâne decât să salut reluarea acestui eveniment de anvergură, cu speranta că la editiile viitoare va fi din ce in ce mai bună organizarea.

 

Coperta 1 si 4 la pliantul general al Salonului Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România

 

 

Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România

 

In 2018 dar si in anii anteriori ati putut urmări acest eveniment, reluat in 2015 după o pauză de 8 ani, in articole, fotoreportaje si materiale video(preluate si de alte trusturi de presă), realizate pentru paginile de Cultură găzduite de agentia de presă Intell News si de ziarul Jurnalul Bucurestiului(al căror Senior Editor sunt), respectiv pentru 2014 la sala Dalles din Bucuresti, pentru 2015 la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) din Bucuresti,  pentru 2016 la Rm. Vâlcea, intr-o gală de anvergură intr-adevăr natională(in direct pentru multe ore pe TVR 3 si TVR Craiova), iar pe 22 noiembrie 2018 a avut loc Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2017 la Baia Mare, mai exact in spatiul numit „Colonia Pictorilor”. Vom urmări cu acelasi interes in 2019 Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2018, care se va desfăsura  la Târgu Jiu.

 

Trofeul primit de fiecare artist premiat la Gala Premiilor Uniunea Artiștilor Plastici din România 2017. Acesta are un proprietar: Irina Sava, care a primit Premiul pentru artă plastică religioasă si restaurare

 

 

Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România

 

Este rubrica cea mai dragă mie pentru Intell News, dar si cea mai solicitantă: „Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România”,  din luna mai 2017, pe parcursul a 11 episoade , in perioada mai 2017-mai 2018. Din lipsă de timp, am intrerupt-o pentru o vreme, dar o voi relua cu sigurantă in 2019.  Sunt bucuros că multi colegi de la filialele teritoriale apreciază acest demers „Pro bono publico”. Am prezentat de-a lungul vremii expozitiile organizate de filialele locale din: Alba Iulia, Arad,  Bacău, Bistriţa, Brasov, Brăila, Buzău,  Cluj,  Focșani(filiala Vrancea), Galați,  Iași, Oradea, Piatra Neamţ, Ploiesti, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Slobozia, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mures, Timișoara, Tulcea.

Rubrica are un tag special infiintat de mine: https://intellnews.ro/tag/expozitiile-filialelor-teritoriale-ale-uniunii-artistilor-plastici-din-romania/

 

 

Evenimente organizate de AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din  România

 

Intell News a prezentat pe larg si in acest an evenimentele organizate   de AFAPRR: expozitia de iarnă si decernarea premiilor AFAPRR pentru  artă religioasă și restaurare, expozițiile „Neofiți pe simeze I si II”( cu titluri simbolice, au fost  dedicate noilor membri admişi în filiala AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în perioada 2014-2018), Sărbătoarea Breslei creatorilor de artă religioasă 2018, Anuala de artă plastică religioasă și restaurare 2018, precum si Ziua Culturii Naționale 2018 – expozitia  „Lui Eminescu”, eveniment organizat in parteneriat cu  Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Notă: Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media cu AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, al cărui membru sunt si eu. Este firesc asadar să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, dar si să le acord importanta cuvenită, pentru că valoarea si consistenta evenimentelor organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România a fost demonstrată mereu de fapte, nu de vorbe!

pagina web a AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din  România

https://afaprr.ro/

Acesta este un tag special infiintat de mine, unde sunt 16 articole(scrise de mine, unele cu filme incluse) in pagina de Cultură a agentiei de presă #IntellNews, incepând din ianuarie 2016, pentru Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR.

https://intellnews.ro/tag/asociatia-filiala-arta-plastica-religioasa-si-restaurare-a-uap-afaprr/

 

Afisul evenimentului organizat de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR

 

Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunea Artiștilor Plastici din România

 

 

Expozitii personale, de grup si colective, organizate in Bucuresti , sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România

 

In 2018 Intell News a prezentat de asemenea, separat sau  intr-una dintre cele 3 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agentiei de presă Intell News, recte „Intell News in galeriile bucurestene”,  expozitii personale, de grup si colective aflate sub egida diverselor filiale din Bucuresti si organizate in spatiile acestora: filiala Pictură la galeria Căminul Artei , filiala de Arte Decorative la galeria Orizont(in acest an am prezentat in premieră si de la Galateea), filialele de Grafică si Sculptură la galeria Simeza, precum si expozitii organizate de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” si galerii private care au ca parteneri media ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News:  Art Yourself Gallery, galeria Contemp, galeria Romană, galeria Rotenberg – Uzunov.  De asemenea, Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului sustin fără parteneriat media toate expozitiile de la Galeria Senso, dar au prezentat  si diverse expozitii organizate de alte galerii publice:  2 Art, Luceafărul, Arcub sau private, unde au expus artisti membri ai UAP din România,  cum sunt Galateca, Gallery, Galeria U Art etc.

 

 

Articol de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, artist vizual, afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR, membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 28 decembrie 2018

 

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului

 

pagina web a Uniunii Artiștilor Plastici din România: http://uap.ro/

pagina facebook  a Uniunii Artiștilor Plastici din România:

https://www.facebook.com/uapdinromania/

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 334 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube

1 Trackback / Pingback

  1. Retrospectiva anului 2018 pentru Uniunea Artiștilor Plastici din România | UAP

Comentariile sunt închise