Rezoluție CS ONU pentru pace în Siria

ONU
ONU

Consiliul de Securitate al  ONU a adoptat în unanimitate la data de 18.12.2015 o rezoluție privind începerea negocierilor de pace în Siria între putere și opoziție în luna ianuarie 2016.

Documentul solicită secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, „să reunească reprezentanții guvernului sirian și pe cei ai opoziției pentru demararea de negocieri oficiale privind un proces urgent de tranziție politică, aceste discuții urmând a fi lansate la inceputul lunii ianuarie 2016”.

În rezoluție, Consiliul „confirmă sprijinul față de Comunicatul de la Geneva”, din iunie 2012, asupra unei tranziții politice în Siria și „aprobă declarațiile de la Viena”.

Textul reia toate elementele foii de parcurs puse la punct de marile puteri cu prilejul reuniunilor din octombrie și noiembrie 2015 de la Viena.

Astfel, Consiliul de Securitate „susține un acord de încetare a focului pe întreg teritoriul sirian”, care va trebui să intre în vigoare imediat ce puterea și opoziția „vor face primii pași spre o tranziție politică” și își exprimă, totodată, „sprijinul pentru alegeri libere și corecte”.

Foaia de parcurs de la Viena mai prevede instituirea unui guvern de tranziție in șase luni și organizarea de alegeri după 18 luni (n an și jumătate).

Rezoluția solicită ONU să pregătească în termen de o lună „opțiuni” de punere în funcțiune a unui „mecanism de supraveghere și verificare” a acordului de încetare a focului.

Acesta precizează că armistițiul „nu se va aplica acțiunilor ofensive sau defensive” contra grupărilor extremiste (Statul Islamic).

Consiliul lansează astfel un apel la demantelarea refugiului pe care Statul Islamic și l-a stabilit în Siria.

Rezoluția nu face referiri la situația președintelui Bashar Al-Assad pe perioada tranziției politice, a cărui plecare este dorită de Occident, dar nu și de Rusia.

Documentul face referire la „utilitatea reuniunii de la Riad”, desfășurată sub egida Arabiei Saudite, în perioada 9-11 decembrie 2015, la care a fost prezentă o parte a opoziției siriene.

De cinci ani, Siria se confruntă cu un teribil conflict, soldat cu peste 250.000 de morți si milioane de refugiați care au asaltat țările vecine și continentul european.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube