ROBOR-Dobanzile la moneda nationala, spre un maxim istoric

Rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele (ROBOR),  care afecteaza in mod direct imprumuturile clientilor finali, a urcat vineri pe piața interbancară la nivelul de 1,84% la trei luni, de la 1,82% joi, confirm datelor furnizate de Banca Naționala a României (BNR).

Dobanzile la moneda nationala, spre un maxim istoric
BNR

Indicele ROBOR la trei luni a revenit la valoarea din luna noiembrie 2014. Astfel, pe data de 11 noiembrie 2014 indicele se situa la 1,84% pe an. În ceea ce privește indicele la 6 luni, acesta a ajuns, vineri, la 1,99% pe an, de la 1,94% joi.

Conform datelor BNR, la începutul anului, ROBOR era la 0,87%.

Conform analistilor financiari, ROBOR va rămâne în următoarele trei luni în zona ridicata în care se află acum, va avea loc o scădere la inceputul anului viitor, însă nu la un nivel incat sa relaxeze piata de imprumuturi financiare.

Cresterea dobanzii este datorata scurgerii masive de lichidități din piață, a deficitului de lichiditati care îl vom afla în mod concret la finalul lunii.

Cresterea ROBOR va avea repercursiuni simtitoare asupra tranzactiilor pe piata imobiliara, incepand cu prima parte a anului 2018, prin ingreunarea veniturilor debitorilor deja existenti, precum si scaderea simtitoare a clientilor eligibili la un anumit plafon de imprumut bancar.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube