România cere flotă NATO în Marea Neagră

Flota Marea NeagrăO flotă NATO în Marea Neagră, din care România să facă parte, a devenit o prioritate strategică a Armatei Române, care ar trebui să devină funcțională până în toamna anului 2016.

„Este vorba despre o grupare maritimă de nave militare a țărilor de la malul mării, partenere ale alianței. Scopul va fi unul de apărare si descurajare. E un complement firesc al unei prezențe terestre aliate, pe care o concepem ca parte a posturii de apărare si descurajare, ce va fi discutata și la summitul NATO, sperăm noi”, a precizat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

Acest lucru va implica o flotă de nave de război dispusă permanent în Marea Neagră, gata să reacționeze dacă situația internațională o cere. Apare, însă, o restricție: Convenția de la Montreux, care spune că o navă militară străină nu poate staționa mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre. Astfel, practic, din flotă pot face parte doar România, Turcia și Bulgaria, țări membre NATO, cu ieșire la Marea Neagră.

NATO are deja doua flote active. Prima este în Atlantic și are în componenta nave și distrugătoare din 6 țări aliate între care care Portugalia, Canada si SUA, iar a doua este în Mediterana și reunește vase de luptă din Turcia, Italia și Germania.

„Sigur că Federația Rusă vede aceasta chestiune ca o formă de remilitarizare a Marii Negre, însă nu va privi direct spre România, pentru ca dacă se va întâmpla ca acest grup naval sa existe, inițiativa e NATO și nu România. Si prin urmare, orice adresare spre România ar fi ineficienta si acest tip de problema se rezolva la nivelul bilateral Federația Rusă-NATO, care pe termen mediu, s-ar putea sa fie relansat.”, apreciază Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).

Decizia țării noastre a provocat frământări pe plan internațional, urmând adăuga un nou termen în ecuația geopolitică a conflictului ucrainian.

Discuțiile pe tema creării unei flote NATO în Marea Neagră ar urma să înceapă în luna februarie 2016, cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube