România: Fetițe măritate de la 7 ani!

Fetițe măritate

Rromii continuă să respecte tradițiile strămoșești, chiar dacă acestea contravin legislației și protecției minorilor. Fetițele sunt măritate de părinții lor la vârste foarte mici, fapt semnalat şi condamnat de însuși „regele” Daniel Cioabă.

„Regele ţiganilor” a publicat pe Facebook câteva fotografii, atrăgând atenția asupra unei practici barbare.

„În comunitățile romilor din jud. Galați se practică căsătoriile foarte timpurii, chiar de la vârsta de 6-7 ani! Aceste două fetițe (n.n.-din fotografie) sunt căsătorite, iar faptul că poartă batic în cap înseamnă că sunt măritate! Eu personal cred că această practică este o crimă şi un act de cruzime fată de acești copii!”, a scris Daniel Cioabă.

fetita-mireasa
Fetiţa romă în ziua nunţii Foto: Daniel Cioabă/Facebook

In ultimii ani, mass-media a sesizat tot mai multe cazuri de căsătorii între copii de rromi.

Practica acestor mezalianțe intre familiile înstărite de rromi nu este nouă, ci face parte din tradițiile etniei rrome. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului avertizează ca legislația romanească si cea europeana interzic astfel de practici, care încalcă drepturile copiilor la libertate de opinie, la viata intima si privata.

Această înțelegere intre părinții copiilor are ca finalitate introducerea fetei în familia băiatului, fata fiind îngrijită și crescută de viitoarea soacră, ceea ce, în concepția rromilor, va reduce riscul neînțelegerilor noră-soacră. Familia băiatului preia responsabilitatea asigurării condițiilor bune de viata si educație ale fetei.

Scopul acestor mezalianțe au ca scop conservarea averilor familiilor în cadrul comunității.

Conform reglementarilor legale în vigoare, orice copil are dreptul sa crească alături de părintii sai, ori, prin separarea copiilor de familia sa naturala, le este încălcat acest drept. Copilul are, totodată, dreptul sa fie crescut în condiții care sa permită dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala și socială. In acest scop, părintii sunt obligați sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea (Legea 272/2004, art 32). De asemenea, copilul capabil de discernământ are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl privește.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube