România Mare: momeala cu care Rusia ne destabilizează!

Rusia

Obtinerea controlului asupra Mării Negre este o componenta-cheie a politicii revizioniste a Rusiei in tentativa sa de a redeveni un pol de putere in regiunea eurasiatica si reprezinta o incercare de a anula progresele realizate de NATO in regiune in ultimele doua decenii,  noteaza raportul elaborat de Center for European Policy Analysis (CEPA) cu titlul „Black Sea Rising: Russia’s Strategy in Southeast Europe”.

Expansiunea si modernizarea flotei de la Marea Neagra a devenit una dintre prioritatile cele mai importante pentru Kremlin, Rusia intentionand sa-si mareasca pana in 2020 prezenta militara in Crimeea si sa instaleze noi infrastructuri militare in regiunea separatista georgiana Abhazia, desfasurand in acelasi timp noi unitati mobile de coasta pentru lansarea de rachete. Practic, Moscova construieste o retea de aparare combinata aeriana si navala pentru a ameninta si a interzice intr-un final accesul flotelor straine in Marea Neagra.

Obiectivul nu este numai acela de a proteja flancul sudic al Federatiei Ruse, ci si de a intimida vecinii sai expusi si neprotejati, interzicand practic accesul Ucrainei, Moldovei si Georgiei in NATO. In ceea ce priveste Romania si Bulgaria, obiectivul Moscovei este de a neutraliza flancul estic al NATO, de a se asigura ca guvernele acestor tari nu se opun ofensivelor internationale ale Moscovei si ca militarii NATO nu pot descuraja desfasurarile sale de unitati navale, susține raportul.

Rusia a desfasurat numeroase nave si avioane purtatoare de rachete in regiunea Marii Negre, care impreuna cu rachetele Iskander din Crimeea plaseaza intregul litoral al Marii Negre in raza de actiune a rachetelor ruse conventionale si nucleare. In prezent, niciunul dintre aliatii SUA in aceasta parte a Europei nu poseda capabilitati de aparare antiracheta si antiaeriene eficiente.

NATO are o prezenta limitata in Marea Neagra, UE s-a dovedit a fi incapabila sa gestioneze mediul de securitate al zonei, in timp ce influenta si interesul SUA s-au diminuat pe durata celor doua mandate ale administratiei Barack Obama. Intre timp, organizatiile de cooperare regionala de la Marea Neagra si diversele organisme legate de NATO s-au dovedit a fi slabe si ineficiente, in timp ce noile state membre ale Aliantei dispun de capabilitati militare insuficiente pentru a descuraja Moscova. 

Astfel, Romania si Bulgaria devin tot mai expuse presiunii Rusiei in bazinul Marii Negre, dată fiind neglijarea flancului de securitate de la Marea Neagra de catre SUA si NATO si neutralizarea de catre Rusia, inclusiv prin cucerirea Crimeii, a litoralului estic si nordic.

Escaladarea militara si nemilitara a Rusiei prezinta amenintari pentru Romania si Bulgaria in conditiile in care capabilitatile sale navale sunt mult superioare celor maritime si aeriene ale fiecareia dintre cele doua tari, iar operatiunile NATO in Marea Neagra sunt conditionate de Conventia de la Montreux, care prevede printre altele ca navele de razboi ale statelor neriverane nu pot stationa mai mult de 21 de zile.

Fortele navale combinate ale Bulgariei, Romaniei, Ucrainei si Georgiei nu sunt pe masura prezentei navale a Rusiei in regiune, in timp ce cele ale Turciei, mai substantiale, nu reprezinta ele singure o provocare pentru puterea militara navala regionala de care dispune Rusia.

Romania nu pregatita sa faca fata unei Mari Negre puternic militarizate, care ar pune in pericol rutele comerciale si resursele energetice explorate in prezent de Bucuresti. De asemenea, posibile efecte ale crizei de securitate ar putea fi restrictionarea legaturilor dintre porturile de la Marea Neagra si cele de la Dunare din Europa Centrala, blocarea canalului Dunare Marea-Neagra si limitarea legaturilor comerciale cu tarile non-UE, precum Turcia. O extindere a razboiului „prin intermediar” al Rusiei spre Odesa si partea ucraineana a Deltei Dunarii ar putea sufoca aceasta artera foarte importanta si provoca importante pierderi pentru tarile care folosesc Dunarea ca punct comercial de acces spre inima Europei.

Principala problema pentru Romania si Bulgaria este forta lor navala slaba. Forta de lupta navala a Romaniei se bazeaza pe cateva fregate invechite sustinute de o jumatate de duzina de corvete. Capabilitatile militare depasite ale Romaniei si ritmul lent de modernizare a sistemelor antiaeriene, antiracheta si antinava reprezinta pur si simplu un bonus pentru Moscova, sustine raportul.

In paralel, latura nemilitara a actiunilor ruse cuprinde incurajarea nemultumirilor etnice, religioase si teritoriale, precum si a instabilitatii politice si protestelor sociale, precum si folosirea instrumentelor economice de presiune, precum restrictiile comerciale, detinerea unor infrastructuri-cheie si sistarea aprovizionarii cu energie.

Strategia Kremlinului in Marea Neagra ar putea include manipularea ideii „Romaniei Mari” pentru promovarea disputelor regionale cu Republica Moldova si Ucraina, sustinerea activitatilor separatiste precum cele ale secuilor din Transilvania sau perturbarea exploatarii resurselor tarii noastre din Marea Neagra printr-o disputa juridica privind apele teritoriale revendicate de Moscova dupa anexarea Crimeii.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube