Rubla s-a prăbuşit odată cu scăderea prețului țițeiului

RublaRubla s-a prăbuşit odată cu scăderea prețului țițeiului

Rubla rusească s-a prăbuşit brusc, azi, 09.12.2015, după ce ieri, preţul petrolului Brent, a scăzut până la 39,88 de dolari per baril, aceasta fiind cea mai mare ieftinire înregistrată în ultimii şase ani.

Valoarea monedei americane a ajuns la 70 de ruble, cu 44 de copeici mai mult faţă de ziua de luni.

Ieftinirea se explică prin faptul că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a decis să majoreze extragerea de combustibil cu 1,5 milioane de barili pe zi. Drept urmare, oferta a depăşit considerabil cererea, iar preţul a început să scadă.

Barilul de petrol s-a ieftinit cu peste 60% de la începutul lunii iunie 2014, iar acest lucru afectează foarte mult, în special, Federaţia Rusă și, implicit, rubla. Acest lucru se datorează faptului că Rusia înregistrează cele mai mari venituri din vânzările de combustibil.

Preţul maxim al petrolului Brent a fost de aproape 116 dolari per baril, în 2014.

Faptul că nu a fost menţionat niciun plafon de producţie sugerează că grupul nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu privire la impactul revenirii pe piaţă a petrolului iranian odată cu eliminarea sancţiunilor internaţionale“, a subliniat Craig Erlam, analist la Oanda.

Acesta crede că decizia OPEC de a nu modifica plafonul de producţie nu este o veste bună pentru producătorii de petrol, având în vedere piaţa este inundată cu petrol, iar facilităţile de stocare au atins la capacitatea maximă, ceea ce face posibile noi scăderi ale preţului ţiţeiului.

„Combinaţia între o piaţă saturată de ofertă şi o cerere mondială modestă pare favorabilă unei noi scăderi a cotaţiilor până la 35 de dolari pentru barilul de ţiţei Brent şi la 32 de dolari pentru barilul de ţiţei WTI, adică nivelul atins în timpul crizei financiare din 2008“, susţine la rândul său Ipek Ozkardeskaya, analist la London Capital Group.

Plafonul oficial de producţie al OPEC are mai mult un caracter teoretic, pentru că potrivit mai multor studii producţia reală a statelor membre OPEC se situează undeva în jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi, mult peste plafonul oficial de 30 de milioane de barili pe zi.

Preluare ADEVARUL

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube