Rusia construiește încă două reactoare nucleare în Iran

Rusia va construi două reactoare nucleare în Iran
Rusia va construi două reactoare nucleare în Iran

Rusia va începe construcția a două reactoare nucleare în Iran, a anunțat purtătorul de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică.

În noiembrie 2014, Moscova şi Teheranul au ajuns la un acord pentru construcția a două noi  reactoare în centrala nucleară de 1.000 de megawaţi de la Bushehr (sud), construită de Rusia.

Totodată, Moscova şi Teheranul au mai semnat un protocol de acord privind construcția a încă patru reactoare într-un „alt complex din Iran“, al cărui loc urma să fie stabilit de iranieni.

„Este un punct de cotitură în dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre”, a declarat şeful programului nuclear al Iranului, Ali Akbar Salehi, după ce a semnarea acordului cu Serghei Kirienko, şeful Rosatom, agenția nucleară a Rusiei, în timpul unei ceremonii organizate la Moscova.

Construcția noilor reactoare vor fi monitorizate de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Anunțul Teheranului intervine la cinci luni de la semnarea acordului între Iran şi marile puteri care prevede limitarea programului nuclear iranian, în special în privința îmbogățirii uraniului, pentru o perioadă de zece ani. Acest acord urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Iranul, care deține resurse importante de petrol şi gaze, vrea să construiască 20 de centrale nucleare de 1.000 de megawați în scopul de a-și diversifica sursele de energie.

Sursa: ADEVĂRUL

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube