Rusia este cu ochii pe NATO

radar Rusia
Sistemele radar Podsolnukh detectează 400 de ţinte maritime sau aeriene

Rusia monitorizează mișcările NATO cu radare de mare putere, care vor fi instalate în zona Mării Baltice și în Peninsula Crimeea din Marea Neagră.

Ministerul Apărării de la Moscova dorește să își îmbunătățească sistemul de supraveghere pe flancurile de vest și de sud, unde NATO își face intens simțită prezența militară, cu variante îmbunătățite ale radarelor Podsolnukh, care vor fi operaționale în Marea Baltică și în Marea Neagră (Crimeea) începând cu 2017.

„In 2017, Ministerul Apărării va achiziționa mai multe stații radar de acest tip care vor fi amplasate în zona arctica, ca si la frontierele de vest si de sud ale tarii”, a explicat Serghey Baev, directorul general al RTI Systems.

Raza de acțiune a radarelor Podsolnukh de tip OTH (over the horizon) o depășește pe cea a sistemelor convenționale, stațiile produse de RTI Systems putând depista, monitoriza și clasifica circa 400 de ținte maritime și aeriene, pe o rază de maxim 450 km. Stațiile Podsolnukh sunt capabile sa retransmită in timp util semnalul captat si către navele proprii sau sistemele antiaeriene aflate la distante semnificative.

La rândul său, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă NATO, Aleksander Grushko, consideră că monitorizarea activității Alianței Nord-Atlantice în Marea Neagră este o reacție evidentă de asigurare a securității granițelor sudice ale Rusiei.

„Incă nu am văzut niciun semn concret de implementare a deciziei NATO de a-si spori prezenta militara in bazinul Marii Negre, dar in interiorul Alianței încă se poarta discuții in acest sens. Spre exemplu, au fost propuneri de a crea un grup naval permanent cu nave ale unor tari NATO care nu sunt direct localizate în regiunea Mării Negre. La acesta urmau sa participe și state partenere (cum este Ucraina – n.red.) „, a menționat diplomatul rus.

„Încercarea Statelor Unite de a cuceri aceasta zona maritima cu ajutorul navelor echipate cu sisteme de lupta Aegis si capabilitati antiracheta, dar si de atac, comporta riscuri suplimentare de destabilizare a regiunii”, a precizat Grushko.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube