BrEXIT versus PutIN

BrEXIT versus PutINPână acum, Marea Britanie a acționat pentru menținerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei, dar acum hotărârea UE s-ar putea estompa, a avertizat Hammond.

„Nimeni nu își poate imagina că vocea noastră în Uniunea Europeană va avea aceeași greutate ca în prezent”, a declarat șeful diplomației britanice pentru BBC, adăugând că rezultatul referendumului din 23 iunie îl face fericit probabil pe președintele rus Vladimir Putin.

„Presupun că în această dimineață el simte un pic mai puțină presiune și este puțin mai optimist în legătură cu perspectivele obținerii unei relaxări a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană”, a afirmat Philip Hammond.

„Cred că este de înţeles de ce s-a întâmplat acest lucru; în primul rând, nimeni nu vrea să subvenţioneze economiile mai sărace, să susţină alte state, să susţină naţiuni întregi. Aparent, poporul britanic nu este mulţumit de modul în care sunt rezolvate problemele în sfera securității, aceste probleme au devenit mai acute în ultima perioadă, odată cu procesele de migrație”, a explicat liderul rus Vladimir Putin la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai.

Comentariile lui Putin vin după ce premierul britanic David Cameron a spus că „Putin ar fi fericit dacă Marea Britanie iese din UE”, dar președintele rus a comentat că afirmația acestuia din urmă, potrivit căreia Moscova ar fi interesată de ieșirea țării din UE, este nejustificată, adăugând că această declarație reflectă încercarea lui Cameron de a influența votul, informează Sputnik News.

Putin a mai spus că ieșirea Marii Britanii din UE este alegerea acestei ţări şi că Rusia nu s-a amestecat niciodată în această chestiune.

În schimb, Cristian Tudor Popescu a declarat că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă „un pas agresiv spre Europa al imperialismului rusesc după 26 de ani”.

„După căderea comunismului după 89 Rusia a făcut pași înapoi din Europa. Rusia era la Berlin în 1989 și după aceea a urmat reculul imperiului rus. Acum avem în anul 2016 primul pact cu câștigare de teren, deci revine în ofensivă Rusia asupra Europei. Ieșirea Angliei din UE înseamnă un pas agresiv spre Europa al imperialismului rusesc după 26 de ani.

Efectele vor fi multiple. Efecte politice în primul rând. Acesta legat de terorism, apoi legat de atitudinea față Rusia. Marea Britanie a fost element decisiv în menținerea sancțiunilor la adresa Rusiei, ea nu o să mai aibă forță de vot în UE. Relația cu SUA este afectată. Obama și-a exprimat susținerea, a venit în Anglia pentru rămânerea UK în UE și e o înfrângere și pentru Casa Albă și poate fi un atu, o susținere pentru acest Trump, pentru toți naționaliștii, individualiștii, separatiștii miserupiștii în ultimă instanță de ceilalți”, a spus Cristian Tudor Popescu. 

Jurnalistul a declarat că englezii au dat dovadă că nu sunt dispuși să lase deoparte egoismul național pentru stabilitatea și binele blocului comunitar. 

De asemenea, Cristian Tudor Popescu a adăugat că efectele Brexitului se vor simți și în regiunile din Europa unde există mișcări separatiste puternice. 

„Hotărârea englezilor de a ieși din UE înseamnă exact afirmarea egoismului național în dauna acestui unionism care a ținut Europa la un loc atâtea decenii. E vorba de mesajul simbolic pe care îl transmit englezii: nu mai dorim să ne suspendăm egoismul naționale pentru obiective politice superioare cum ar fi stabilitatea Uniunii. Ne interesează buzunarul nostru, că noi credem că pierdem bani, locuri de muncă din pricina relațiilor de tratate pe care le avem cu UE. Asta poate să dea idei să genereze unde de șoc în toată Europa nu doar în Marea Britanie. Cum se vede deja, au apărut linii de fractură existente demult cu Scoția, Irlanda de Nord, dar unda de șoc poate să meargă și în regiuni ale Europei unde există puternice mișcări separatiste.

E vorba de mi-se-rup-ism, nu ne interesează ce celelalte țări nu ne interesează raporturile cu Rusia și terorismul. Ne interesează ca nouă să ne fie mai bine. Aici a fost infirmat un principiu esențial al lumii libere capitaliste: suspendarea voluntară a egoismului în binele colectivității fundamental diferit de crearea colectivității comuniste. În comunism se cerea ca omul să fie altruist, dedicat binelui public, celorlalți și în felul ăsta să se creeze uniunea, comunitatea comunistă

În vreme ce în lumea liberă capitalistă s-a realizat această unitate prin suspendarea voluntară a egoismului conștientizat, dar nu din considerente morale ci pentru că nouă înșine să ne fie mai bine trebuie să ne suspendăm acest egoism. S-a crezut în acest principiu după cum arată evoluțiile încrederii în UE până acum în cazul englezilor care consideră că o să le fie mai bine de unii singuri. După părerea mea greșesc pentru că pe termen lung și ei vor avea de pierdut, dar asta e voința lor. Ma întreb doar dacă Cameron a menționat, cred că nu, în ce măsură crede dânsul că propria persoana a contribuit la rezultatul acestui vot, propria impopularitate, propriile probleme de capital electoral și imagine pe care le are printre cetățenii simpli au influențat acest vot, dar firește că nu o s-o spună.”, a spus Cristian Tudor Popescu. 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube

1 Trackback / Pingback

  1. Rusia și Turcia: un nou drum împreună - Intell News Romania

Comentariile sunt închise