Rusia si China cer SUA sa nu instaleze scut anti-racheta in Coreea de Sud

interceptor din sistemul thaad scut anti-racheta
Interceptor anti-racheta din sistemul THAAD

Rusia si China solicita Statele Unite sa nu instaleze un nou sistem anti-racheta in Coreea de Sud, dupa ce Washingtonul a anuntat ca este in discutii cu Seulul, ca urmare a testelor nucelare si de racheta realizate de Coreea de Nord, transmite Reuters.

SUA si Coreea de Sud au inceput discutii asupra posibilei amplasari a sistemului THAAD dupa ce Coreea de Nord a testat a patra sa bomba nucleara pe 6 ianuarie 2016 si desfasurat teste cu rachete.  

Acestea incalca rezolutiile impotriva Phenianului, sprijinite de Rusia si China.  

Oficiali de la Seul si de la Washington si-au exprimat ingrijorarea ca Nordul ar putea incerca un al cincilea test nuclear ca parada de forta inaintea congresului Partidului Muncitorilor, ce va incepe pe 6 mai.  

Intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul rus de externe Sergei Lavrov, omologul sau chinez Wang Yi a spus ca Statele Unite ar trebui sa respecte “ingrijorarile legitime” ale Rusiei si Chinei in privinta sistemului de rachete.

“Aceasta mutare merge mai departe de nevoile defensive al tarilor relevante. Daca este instalat va avea impact direct asupra securitatii strategice a Chinei, respectiv Rusiei”, a spus Wang.  

“Nu numai ca ameninta rezolvarea problemei nucleare din peninsula, foarte posibil pune gaz pe foc intr-o situatie deja tensionata si chiar distruge ecilibrul strategic al peninsulei”, a adaugat inaltul oficial chinez.  

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), este un sistem antiracheta al Armatei SUA destinat sa doboare proiectile balistice cu raza scurta, medie si intermediara similar sistemului Aegis al Marinei Americane, instalat la Deveselu.

Sursa: Hotnews.ro

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube