Rusia si China intrec SUA in cursa inarmarii

China Rusia SUA

Deși Rusia si China se afla intr-o cursa a inarmarii, SUA nu sunt la fel de active in acest sens.

Noile arme pe care si le doresc cele doua marile puteri rasaritene se impart in trei categorii: rachetele hipersonice, noile drone si sistemele antisatelit.

Cea mai periculoasa este racheta hipersonica la care lucreaza Rusia si China. Aceasta poate ajunge la viteze de peste 22.000 de kilometri pe ora, in prezent neexistand sistem de aparare in fata unui asemenea tip de racheta.

In China aceste sisteme ar putea deveni operationale pana in anul 2020, sperandu-se in versiuni care pot tinti obiective navale americane din Oceanul Pacific.

In privinta celei de-a doua categorii, dronele noi si sofisticate, rusii cauta sa realizeze drone submarine care ar putea transporta incarcatura nucleara. Dronele ar urma, teoretic, sa permita rusilor sa patrunda in sau in apropierea unui port american.

A treia categorie o reprezinta sistemele anti-satelit, arme folosite pentru a bloca, „orbi” sau dobori satelitii americani. Atat Rusia, cat si China incearca cu putere sa gaseasca noi modalitati pentru a face acest lucru.

In plus, Rusia şi China lucrează la construcţia unor arme autonome mortale, cunoscute sub denumirea de roboţi ucigaşi, punand presiune asupra Pentagonului a de a ţine pasul în domeniu, a declarat secretarul american din cadrul Ministerului Apărării, Robert Work.

În timpul unui forum pe tema securităţii naţionale, Work a declarat că Rusia şi China au investit masiv în arme robotizate, potrivit unui raport Defense One.

„Ştim despre China că investeşte masiv în robotica şi autonomie, iar Gherasimov, şeful Marelui Stat Major al Rusiei, a spus că armata rusa se pregateşte să lupte pe un câmp de bătălie robotizat. Gherasimov a spus, si citez, ‘În viitorul apropiat e posibil sa fie creată o unitate complet robotizată care sa poata executa independent misiuni militare’”, a continuat Work.

Prin urmare, este important ca SUA să stăpânească domeniul inteligenţei artificale pentru a putea face faţă Chinei şi Rusiei.

Intreaga cursa a inarmarii are un scop unic: rasturnarea SUA dintr-o pozitie de intaietate strategica, ce deocamdata garanteaza stabilitatea internationala.

In consecinta, viitorul presedinte american se confrunta cu o provocare tot mai mare, cu o importanta amenintare ce trebuie depasita. Practic, SUA vor trebui sa-si accelereze propria agenda privind contracararea armele rivalilor, venind cu idei si solutii noi in domeniu.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube