Rusia și Turcia: un nou drum împreună

Rusia și Turcia un nou drum împreună
Rusia și Turcia: un nou drum împreună

Rusia elimina pas cu pas sancțiunile împotriva Turciei, însă prioritatea este ca relațiile bilaterale dintre cele doua tari sa ajunga la nivelul de dinaintea crizei diplomatice izbucnite in urma cu noua luni, a declarat președintele rus Vladimir Putin, după întrevederea cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan la Sankt Petersburg.

Totodată, Putin a afirmat ca discuțiile pe care le-a avut cu Erdogan vor avea o influenta importanta asupra viitorului relațiilor ruso-turce, relatează Reuters si AFP. Președintele rus a subliniat ca se așteaptă la „o munca dificila pentru revigorarea cooperarii economice” cu Turcia.

Având in vedere scăderea brusca a schimburilor comerciale dintre cele doua tari in ultimele luni, „tendința este foarte trista. Avem o munca dificil de facut pentru a revigora cooperarea economica si comerciala”, a declarat Putin in cadrul unei conferințe de presa comune cu Erdogan. „Acest proces a fost deja lansat, însă va dura ceva timp”, a mai spus el.

„Tarile noastre au toate posibilitățile pentru a restabili pe deplin cooperarea bilaterala”, a dat asigurări Putin, subliniind ca „prioritatea” este ca aceasta cooperare sa revina la „nivelul de dinaintea crizei”, care a început când un avion militar rusesc care a pătruns in spațiul aerian turc a fost doborât de forțele Ankarei.

In același timp, Putin a afirmat ca Rusia si Turcia au un obiectiv comun pentru a rezolva criza din Siria si este posibil ca ambele tari sa treacă peste neînțelegerile privind modul in care aceasta situație ar trebui rezolvata.

Seful statului rus a mai spus ca punctele de vedere ale Rusiei cu privire la Siria nu au coincis întotdeauna cu cele ale Turciei, insa cele doua state au fost de acord sa vorbească in continuare si sa caute soluții.

„Cred ca este posibil sa ne aliniem punctele noastre de vedere si abordarile” asupra dosarului sirian, le-a spus Putin jurnaliștilor.

Vorbind la finalul întrevederii, președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a numit pe omologul sau rus Vladimir Putin „dragul meu prieten”.

„Dragul meu prieten dl presedinte si cu mine avem o poziție comuna, ceea ce demonstrează ca avem voința de a arata restului lumii ca vom acționa ca niște tari prietene”, a spus Erdogan.

Relația turco-rusa va continua sa se amelioreze si credem ca este mult mai puternica decat era”, a adăugat Erdogan.

El a mai precizat ca el și Vladimir Putin sunt de acord ca restabilirea legaturilor solide care existau anterior este o prioritate.

Seful statului turc, aflat la prima vizita peste hotare dupa tentativa de lovitura de stat de luna trecuta, a spus ca gazoductul Turkish Stream, un proiect turco-rus, va fi construit cat de curand posibil, cu scopul de a fi extins in Europa.

Erdogan a mai precizat ca Turcia si Rusia isi reintroduc obiectivul de a atinge anual 100 de miliarde de dolari in schimburi comerciale.

Nu in ultimul rand, presedintele turc a spus ca discutiile privind reluarea curselor charter din Rusia in Turcia vor fi accelerate, potrivit Reuters.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube