Rusia-Turcia: Un conflict mocnit

Rusia - Turcia
Granița turco-siriană

Rusia pare a fi la fel de determinată să atace zona de la granița turco-siriană controlată de rebelii turkmeni susținuti de Turcia, pe cât este determinată Turcia să protejeze minoritatea turkmenă din Siria și să constituie un culoar de influență pan-turcă în regiune.

Rușii se tem de pericolul pe care rebelii turkmeni îl reprezintă pentru Asia Centrală, respectiv statele Uniunii Eurasiatice, cât și pentru interesele Moscovei în regiune, aceștia opunându-se forțelor siriene ale lui Assad.

Astfel, Moscova a peferat să ignore permanent avertismentele Ankarei de a opri raidurile în această zonă de interes a Turciei, iar această atitudine a condus la incidentul soldat cu doborârea avionului militar rus, căci se presupune că avionul efectua un raid contra grupării Liwa Jabal al-Turkman, grup turkmen anti-Assad sprijinit de Ankara.

Urmare incidentului, Rusia a trimis în Latakia sisteme anti-aeriene S-400, și-a echipat avioanele din Siria cu sisteme de rachete aer-aer, iar avioanele rusești au continuat bombardarea regiunii ocupate de grupările turkmene și convoaiele trimise de Ankara în sprijinul acestora.

În context, Ankara ar putea, însă, percepe amestecul Rusiei în zona graniței turco-siriene ca pe o amenințare directă și ar putea acționa prin invocarea articolul 21 al Convenției de la Montreux. Altfel spus, ar putea uza de faptul că, potrivit acestei Convenții, este administratoarea Strâmtorilor Bosfor și Dardanele și, în baza acestui statut, reglează traficul naval al țărilor de la Marea Neagra prin cele doua strâmtori .

Până în prezent, navele rusești s-au bucurat de acces liber pe culoarele de navigație dintre Marea Neagră și Marea Egee. Mai mult, Rusia este acum extrem de dependentă de acest acces, proviziile destinate trupelor sale din Siria urmând ruta Novorossiysk – Tartus.

Situația, însă, se poate modifica radical, dacă Moscova ar porni un conflict deschis cu Turcia. Intensificarea raidurilor rusești în zona graniței turco-siriene i-ar putea determina pe liderii de la Ankara să invoce articolul 21 al Convenției de la Montreux privind amenintarea unui razboi iminent și să blocheze accesul vaselor rusești în strâmtori.

Este un lucru pe care, însă, Rusia nu și-l poate permite, care echivalează cu tăierea liniilor sale de aprovizionare din spatele frontului deschis în Siria împotriva Statului Islamic.

Pentru moment, turcii temporizează doar trecerea navelor rusești prin cele două strâmtori, iar Putin amenință cu o serie de sancțiuni economice. Ambele părți manifestă prudență și evită o escaladare drastică a unui conflict ce arde mocnit.

 

Laurențiu Nedianu

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube