Rușii forează după hidrocarburi în vestul României

NIS Petrol

Subsidiara Gazprom NIS Petrol (Serbia) va începe în 2016 foraje de explorare în cele patru perimetre gazifere deținute în concesiune în județele Timiș și Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis în luna octombrie 2015 bursei din Vancouver (Canada), în anul 2016 se vor săpa 12 sonde de explorare în perimetrele concesionate.

Pe parcursul anului 2015, NIS Petrol a finalizat o parte din prima fază a programului minimum obligatoriu asumat prin acordurile petroliere, realizând peste 300 de kilometri pătrați de achiziție de date seismice. Analiza și interpretarea acestora, precum și a datelor istorice existente pentru puțurile forate în trecut în zone învecinate, dar și a indiciilor din câmpurile petrolifere din apropiere, stau la baza stabilirii amplasamentului primei sonde de explorare. Forajul acestei sonde va arăta dacă în perimetrele concesionate există rezerve de petrol și acumulări de gaze naturale.
Prima sondă va ținti zăcămintele convenționale de gaz și va fi săpată la o adâncime de 2.500 de metri. Forarea sondei și evaluarea zăcămintelor vor dura 50-60 de zile. Forajele vor continua pe tot parcursul anului 2016, cu puțuri suplimentare forate, pe baza interpretărilor noilor date seismice culese.

Programul urmează să fie finanțat în totalitate de către NIS Petrol.

Pentru a liniști comunitatea locală, reprezentanții companiei sârbe au declarat, în repetate rânduri, că prospecțiunile ce vor avea loc în perimetrele concesionate, ca și explorările viitoare vizează exclusiv zăcăminte convenționale de hidrocarburi și nu gaze de şist.

Gigantul rus Gazprom deține, prin intermediul sârbilor NIS Petrol, încă din anul 2010, în asociere cu firma canadiană East West Petroleum, concesiunea pe cele patru perimetre din Bihor și Timiș, în suprafață totală de aproape 4.000 de kilometri pătrați.
Rușii au mai afirmat că au un plan investițional în valoare de 600 de milioane de euro în România, pe termen mediu și lung.
Sursa: ECONOMICA.net
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube