Russia Today: Raidurile ruse perturbă afacerile Statului Islamic cu intermediari turci, între care şi fiul lui Erdogan

26 noiembrie 2015 (Intellnews.ro) – Moscova acuză Turcia că susține comerţul ilegal cu petrol al Statului Islamic și, indirect, finanțarea grupării jihadiste. În context, raidurile aeriene ale Rusiei în Siria perturbă afacerile profitabile ale intermediarilor turci, între care şi Necmettin Bilal Erdogan, fiul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Fotografii ale lui Necmettin Bilal Erdogan în compania unui presupus lider al Statului Istamic, care ar fi luat parte la masacrul din Homs şi Rojava (Kurdistanul Sirian), circulă pe reţelele de socializare din Turcia, speculându-se că Bilal Erdogan este direct implicat în tranzacţiile petroliere de pe piaţa neagră cu gruparea Stat Islamic.

 

Russia Today Erdogan Russia Today

În luna octombrie 2015, subsecretarul de stat american David Cohen afirma că: “Potrivit  informațiilor pe care le deținem, ISIS vinde petrol la prețuri substanțial reduse diverșilor intermediari, inclusiv din Turcia, care îl transportă pentru a-l revinde. Se pare că parte din acest petrol provenit din teritoriul în care operează Statul Islamic a fost vândut întâi kurzilor din Irak și apoi revândut în Turcia”.

Potrivit primului ministru rus Dmitri Medvedev, intermediarii turci nu sunt doar afaceriști, ci chiar oficiali de la Ankara. Turcia protejează Statul Islamic având în vedere “interesele financiare directe ale unora dintre oficialii turci în domeniul furnizării produselor petrolifere rafinate în rafinării deținute de ISIS”, susține acesta.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube