Sadiq Khan, primul primar musulman al Londrei

Sadiq Khan, primul primar musulman al Londrei
Sadiq Khan

Sadiq Khan, in varsta de 45 de ani, isi poate savura victoria, dupa ce a devenit al treilea primar al Londrei de la crearea acestei functii in 2000 si primul primar musulman al unei mari capitale occidentale.

Cu doar cateva luni in urma, el spunea ca nu si-a „imaginat veodata” ca va fi ales sa candideze pentru acest post, scrie AFP.

Si nu este singurul care gandeste asa, intr-o tara in care politica ramane apanajul unei anumite elite formate la Eton si in universitatile Cambridge si Oxford.

In schimb, el a frecventat liceul public din cartierul sau, nu tocmai cunoscut, si Universitatea North London.

Se declara foarte recunoscator pentru aceasta educatie publica si gratuita.

„Datorez totul Londrei”, repeta acest barbat cu origini modeste.

Sadiq Khan s-a nascut in 1970, intr-o familie pakistaneza recent imigrata in Regatul Unit. El a crescut intr-un bloc de locuinte sociale la Tooting, un cartier popular din sudul Londrei, impreuna cu cei sase frati si sora sa. Tatal sau era sofer de autobuz, iar mama sa croitoreasa.

La scoala, a vrut mai intai sa studieze stiintele, pentru a deveni dentist. Insa unul dintre profesorii sai ii descopera darul oratoriei si il orienteaza catre drept. Astfel devine avocat specializat in drepturile omului si prezideaza timp de trei ani ONG-ul Liberty.

S-a inscris in Partidul Laburist si a devenit consilier municipal la Wandsworth, in sudul Londrei, din 1994 pana in 2006.

In 2005 isi abandoneaza cariera de avocat si este ales deputat in Tooting, unde locuieste in continuare impreuna cu sotia sa, Saadiya, o avocata, si cele doua fiice adolescente ale lor.

Trei ani mai tarziu, Gordon Brown ii ofera postul de ministru insarcinat cu Comunitatile, iar in anul urmator pe cel de ministru al Transporturilor. El devine primul musulman care face parte din cabinetul unui premier britanic.

Barbatul cu parul grizonant, inalt de 1,65 metri, afiseaza o energie si o vointa infailibila.

Victoria sa in alegerile primare laburiste in vederea scrutinului pentru postul de primar al Londrei impotriva lui Tessa Jowell, ministrul delegat cu Jocurile Olimpice al lui Tony Blair, a surprins multa lume. Dar nu si pe cei din anturajul sau.

„El nu pierde niciodata”, a declarat unul dintre consilierii sai pentru cotidianul online Politico.

Anul trecut, filiala din Londra a Partidului Laburist si-a imbunatatit scorul in alegerile legislative, in timp ce partidul se confrunta cu o deruta la nivel national.

Cu cinci ani in urma, el a condus campania lui Ed Miliband la sefia partidului. Ed l-a invins pe fratele sau David, care era megafavoritul cursei.

In timpul campaniei electorale pentru Primaria Londrei, in fata atacurilor violente ale conservatorilor – care l-au acuzat ca frecventeaza extremisti islamisti – se declara „dezamagit”, dar evita sa exagereze.

Se multumeste sa aminteasca faptul ca a denuntat intotdeauna radicalismul, a votat pentru casatoria intre persoane de acelasi sex – lucru care i-a adus amenintari cu moartea – si ca a facut campanie pentru salvarea pub-ului din cartierul sau.

Sadiq Khan a promis o politica sociala. El vrea sa construiasca mai multe locuinte accesibile si sa inghete tarifele transporturilor timp de patru ani.

Insa el se revendica totodata „pro-business”, este angajat in apararea intereselor cartierului financiar londonez City si face campanie in favoarea ramanerii Regatului Unit in Uniunea Europeana.

„In cazul in care castig, voi fi primarul care uneste orasul, care uneste comunitatile”, a declarat el pentru AFP.

Celor care-l vad acum in pozitia de a candida pentru sefia Partidului Laburist, iar apoi la postul de premier, le spune ca nu are aceasta ambitie.

Functia de primar al Londrei „este un scop in sine”, a declarat el.
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube