Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) – Centenar 2018

Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) - Centenar 2018 continuă tradiția istorică a saloanelor oficiale organizate în România începând cu anul 1864, sub diferite titulaturi - ca expoziții ale artiștilor în viață - urmărind să păstreze cu rigoare spiritul acestora, în direcția unei relevări cât mai fidele a preocupărilor actuale ale artiștilor români și a realizărilor lor artistice.

Coperta 1 si 4 la pliantul general al Salonului Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România

Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează, cu sprijinul financiar al Ministerul Culturii și Identității Naționale , Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) – Centenar 2018. Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) – Centenar 2018 continuă tradiția istorică a saloanelor oficiale organizate în România începând cu anul 1864, sub diferite titulaturi – ca expoziții ale artiștilor în viață – urmărind să păstreze cu rigoare spiritul acestora, în direcția unei relevări cât mai fidele a preocupărilor actuale ale artiștilor români și a realizărilor lor artistice.
100 de ani de artă vizuală românească: patrimoniu – identitate – continuitate #UniuneaArtiștilorPlasticidinRomânia
#SNAC2018
#patrimoniuidentitatecontinuitate

Notă: Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă #IntellNews au plăcerea să fie parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru acest eveniment grandios. Ca artist, lucrarea mea selectată la SNAC 2018(Filacteră: „CINA din Emmaus”, tempera, tuș și foiță de aur pe hârtie, 90 x 31 cm, 2018) va fi expusă la Biblioteca Națională a României, pe simezele căreia vor fi prezente lucrările de artă decorativă, vernisaj 13 noiembrie 2018, ora 17:00.

Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) – Centenar 2018

Uniunea Artiștilor Plastici din România, sigla

Uniunea Artiștilor Plastici din România,  COMUNICAT DE PRESĂ:

Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) – Centenar 2018.

Salonul marchează aniversarea României Mari, prin prezența unui număr important de artiști vizuali din toate genurilor artistice, creatori de patrimoniu spiritual și păstrători ai identității naționale.

Expozițiile vor fi deschise publicului într-o succesiune de vernisaje, după următorul program:

Muzeul Național de Artă al României: 7 noiembrie 2018, ora 18:00 – pictură și sculptură

Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România: Muzeul Național de Artă al României, 7 noiembrie , pictură și sculptură

Galeria Orizont: 12 noiembrie 2018, ora 18:00 – mixArt

Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România: Galeria Orizont: 12 noiembrie , mixArt

Biblioteca Națională a României: 13 noiembrie 2018, ora 17:00 – arte decorative

Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România: Biblioteca Naţională a României : 13 noiembrie , arte decorative si design(lucrarea mea selectată la SNAC 2018 este expusă aici)

Galeria Galateca: 14 noiembrie 2018, ora 19:00 – expoziția Artă Tânără

Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România:14 noiembrie, arta tânără la galeria Galateca

Muzeul Național de Artă Contemporană: 15 noiembrie 2018, ora 19:00 – multimedia

Galeria Simeza: 15 noiembrie 2018, ora 19:00 – grafică și sculptură mică

Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România: 15 noiembrie 2018, grafică și sculptură mică la Galeria Simeza

Centrul Artelor Vizuale – Galeria Căminul Artei(parter+etaj) : 20 noiembrie,  ora 17.00– pictură

Afis SNAC 2018 : marți, 20 noiembrie, vernisaj ora 17.00, pictură, Centrul Artelor Vizuale – Galeria Căminul Artei (parter+etaj) a Uniunea Artiștilor Plastici din România

“Conferințele Salonului” se vor desfășura pe tot parcursul evenimentului, cu susținerea unor teoreticieni de marcă ai artelor vizuale românești:

Cătălin Davidescu – „Expoziția retrospectivă Ion Țuculescu 1965 – Schimbarea normei”

Luiza Barcan – „Pictura exterioară postbrâncovenească – oglindă a credinței și a mentalităților în zorii modernității”

Cornel Mihalache – „Patriotism prin ordonanță de urgență. Despre CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI… ieri și azi”

Pavel Șușară – „100 de ani de artă românească”

Adrian Guță – „Scurtă istorie a Galeriei Apollo (1969-1974) a Uniunii Artiștilor Plastici din România”

Mirela Giodea – „Cazul Țuculescu”

Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC) – Centenar 2018 continuă tradiția istorică a saloanelor oficiale organizate în România începând cu anul 1864, sub diferite titulaturi – ca expoziții ale artiștilor în viață – urmărind să păstreze cu rigoare spiritul acestora, în direcția unei relevări cât mai fidele a preocupărilor actuale ale artiștilor români și a realizărilor lor artistice.

„Dincolo de efortul recuperator şi de un anumit romantism al continuităţii, raţiunea profundă

a actualului Salon Naţional de Artă Contemporană trebuie căutată nu doar în modelul interbelic, ci și în realitatea noastră imediată, în aspirațiile tacite ale artistului către o nouă percepție și, dacă se poate, către un nou statut. În plan nemijlocit, el se naşte ca o reacţie faţă de tendinţele centrifuge, de individualismul excesiv, de pericolul atomizării fenomenului şi, în acelaşi timp, faţă de riscul asocierii artiştilor în mici grupuri ideologico-pragmatice, uneori impenetrabile pînă la limita esotericului.

Cu alte cuvinte, Salonul Naţional este o pledoarie explicită pentru unitate și pentru diversitate, dar și o revoltă implicită a climatului artistic faţă de riscul proprie-i disoluţii din pricina bătăliei pe care artistul individual o duce zilnic pentru a supravieţui.”

Pavel Șușară – Curator general al Salonului Național de Artă Contemporană

Uniunea Artiștilor Plastici din România mulțumește tuturor artiștilor înscriși pentru selecție, comisiei de jurizare și curatorilor care au asigurat selecția lucrărilor, corpului profesional care a făcut posibilă realizarea SNAC, partenerilor care au asigurat spațiile expoziționale și entităților care au sprijinit întregul efort de organizare cu generozitatea lor.

Proiect finanțat de: Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale

Parteneri SNAC: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Biblioteca Națională a României, Institutul Cultural Român, Galeria Galateca.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Artindex, Modernism, Jurnalul Bucureștiului, Intell News, Observator Cultural, Senso TV, Contemporanii, ArtLine, Subversiv.info, Amos News, Manufacturat.ro, Art Safari Pavilionul de Artă București.

Au sprijinit SNAC: Boromir, Tudor-Art, Betek, Varese, Focus Communication

Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, un film de Claudiu Victor Gheorghiu. Filmul vă prezintă fragmente semnificative din alocutiunile si discursurile de la Muzeul Național de Artă al României (7 noiembrie), Galeria Orizont(12 noiembrie ), Biblioteca Naţională a României (13 noiembrie), galeria Galateca(14 noiembrie) . Petru Lucaci, presedintele UAP din România si Pavel Susara, curator general al Salonului, au spus exact acelasi lucru: toate vernisajele (implicit expozitiile) din cadrul Salonului au ACEEASI VALOARE, nu există expozitii de elită si second-hand. Vizionare plăcută!

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, artist vizual, afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 4 noiembrie 2018

 

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului

Notă: acest jurnalism cultural fiind subsidiar in cazul meu, mă veti regăsi in lista artiștilor selectați la pozitia 102, pentru evenimentul Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Filacteră: “CINA din Emmaus”, tempera, tuș și foiță de aur pe hârtie, 90 x 31 cm, 2018, lucrare de Claudiu Victor Gheorghiu, artist selectat, membru AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România . Al III-lea eveniment din cadrul Salonului Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018, recte expoziția de Arte Decorative și Design, vernisaj 13 noiembrie 2018, Biblioteca Naţională a României.

Sursa: http://uap.ro/lista-artistilor-selectati-pentru-snac-2018/  

Sursa: http://uap.ro/salonul-national-de-arta-contemporana-snac-centenar-2018/

Articol in Jurnalul Bucurestiului, 29 octombrie 2018:

“ Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018: lista artiștilor selectați”

Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018: lista artiștilor selectați

Articol in Jurnalul Bucurestiului, 3 noiembrie 2018:

“Salonul Național de Artă Contemporană(SNAC): Centenar 2018”

Salonul Național de Artă Contemporană(SNAC): Centenar 2018

„Intell News in galeriile bucurestene” este una dintre cele 4 rubrici realizate de mine pentru pagina de cultură a agentiei de presă Intell News, dar nu in concurență, ci in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului(celelalte 3 sunt „Expozitiile filialelor teritoriale ale Uniunea Artiștilor Plastici din România„, „Intell News pe drumurile Patriei” si „Portret de artist”).

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 322 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube