Sancțiunile antirusești au sărăcit Occidentul

În perioada decembrie 2013 – iulie 2015, scăderea profitului provenit din export al țărilor care sprijină sancțiunile antirusești a constituit  60,2 miliarde de dolari, se arată într-un studiu al Centrului francez de Studii de Prognoză și Informații Internaționale CEPII (Centre d`Etudes Prospectives et d’Informations Internationales).

Până la momentul apariției crizei din Ucraina, volumul exporturilor țărilor care sprijină sancțiunile împotriva Rsanctiiusiei se ridica la 2,3% din volumul total al exporturilor lor. În contextul sancțiunilor, exporturile către Rusia s-au diminuat în medie cu 8-14%, costurile reducându-se la 3,5-7,5%. În perioada acutizării relațiilor Occidentului cu Rusia (februarie-iulie 2014), scăderea livrărilor a constituit în medie 14,6 %, în timp ce cursul rublei față de dolar s-a diminuat numai cu 6%.

Aproximativ trei pătrimi (76,7 %) din pierderi revine țărilor din UE, în primul rând Germaniei, a cărei lipsă de profit lunar a constituit 830 milioane de dolari. Pe locul doi ca pierderi se situează Ucraina (450 milioane de dolari), urmată de Polonia, Olanda, Franța și Japonia (câte 200 milioane de dolari/lună).

La data de 1 iulie 2016, UE a anunțat că va menține sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni întrucât nu se observă un real progres în realizarea acordurilor de la Minsk. În replică, Moscova a anunțat că restricționează importul de produse agricole și alimentare, precum și de materii prime din SUA, statele UE, Canada, Australia, Norvegia, Ucraina, Albania, Muntenegru, Islanda și Liechtenstein.

Banca Națională a Ucrainei a calculat că, în prima jumătate a anului 2016, statul ucrainean a pierdut 1,3 miliarde de dolari din cauza limitărilor comerciale în relația cu Rusia.

În luna martie 2016, consilierul președintelui Federației Ruse, Serghei Glaziev a anunțat că paguba financiară înregistrată de Rusia urmare a sancțiunilor a constituit 250 miliarde de dolari, în decurs de doi ani.

Occidentul a introdus sancțiuni împotriva Rusiei din luna martie 2014, urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, precum și a acțiunilor militare ruse din sud-estul Ucrainei (calificate ca acțiuni militare intervenționiste). În luna august 2014, ca răspuns la sancțiunile Occidentului și a altor state, Moscova a introdus un embargou privind importul produselor alimentare.

Be the first to comment

Leave a Reply