„SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017” la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

 

 

Afis la evenimentul cultural „SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017”

 

Sărbătoarea  Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017

ADDÉNDA 19 octombrie 2017

Ieri, 18 octombrie 2017,  în ziua praznicului Sf. Apostol și Evanghelist Luca(conform tradiției Bisericii, întemeietorul iconografiei și sfânt ocrotitor al iconografilor),  așadar implicit patronul şi ocrotitorul pictorilor iconari, a avut loc la  Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din București deschiderea evenimentului cultural ” Sărbătoarea  Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017″, organizat de  Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România.

La Biserica Timiseni- Gorj, din centrul zonei de nord a Muzeului Satului a avut loc o pomenire a membrilor breslei noastre trecuți în eternitate, pornind de la zugravii de subțire și sfârșind cu comemorarea întemeietorilor Sindicatului Artelor Frumoase, devenit Uniunea Artiștilor Plastici din România și a fondatorilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP  din România. Totodată, ceremonialul religios susținut de către un sobor de preoti condus de Părintele preot dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, membru al Filialei noastre si paroh al Bisericii SF. Stelian-Lucaci din Bucuresti, a comemorat pe toți ucenicii Sfântului Apostol Luca de acum aproape 2.000 de ani și până în zilele noastre.

Sărbătoarea Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017, film de Claudiu Victor Gheorghiu

După pomenire a avut loc vernisajul expoziției de artă sacră a filialei, în Foaierul H.H. Stahl. Această deschidere a filialei noastre AFAPRR a UAP din România către ceilalti artisti care fac parte si din alte filiale(bucurestene si teritoriale) ale Uniunii Artiștilor Plastici din România:  Pictură , Sculptură, Grafică, Arte Decorative etc. este concretizată prin faptul că pe simeze sunt lucrări realizate in diverse tehnici, a peste 60 de artisti din filialele mentionate, evident alături de creatorii de artă religioasă și de restauratorii membri AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

În cadrul evenimentului cultural „Ziua Breslei 2017″ se  desfăsoară si expoziția ”Diploma Absolvenților – Arte Murale, promoția 2017″, Liceul ”Nicolae Tonitza”, profesor coordonator Florian Mihăilescu (vicepresedinte AFAPRR), in ” Sala de sticlă” de la  Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

Au vorbit la vernisaj despre importanta acestui eveniment grandios:

Conf.univ. Dr. Paula Stanciu Popoiu, director general la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” ,  Părintele profesor Dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, parohul Bisericii “ Sf Stelian Paflagonul ” – Lucaci din Bucureşti, realizator de emisiuni culturale la TRINITAS TV , membru marcant al Filialei noastre: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, profesorul Nicolae Sava, pictor-restaurator, pictorul Cristian Olteanu, presedintele AFAPRR a UAP din România si curator al expozitiei, precum si Marius Tita, jurnalist la Radio Romania International.

Evenimentul s-a incheiat cu traditionala agapă.

 

O parte dintre cei care au vorbit la vernisaj: Conf.univ. Dr. Paula Stanciu Popoiu, director general la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” , Părintele profesor Dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, parohul Bisericii “ Sf Stelian Paflagonul ” – Lucaci din Bucureşti, realizator de emisiuni culturale la TRINITAS TV , membru marcant al Filialei noastre: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, profesorul Nicolae Sava, pictor-restaurator, pictorul Cristian Olteanu, presedintele AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si curator al expozitiei.

 

Expoziția este deschisă publicului în perioada 18 octombrie–19 noiembrie 2017, pe simezele Foaierului ”H. H. Stahl” și a Sălii ”H.H. Stahl” de la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, partenerul tradițional al Filialei noastre.

Articol, film si fotoreportaj de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România. Materiale realizate in perioada 18-19 octombrie 2017

Claudiu Victor Gheorghiu si o parte din lucrările mele pe simeze: 4 filactere cu Sf. Apostoli si Evanghelisti LUCA, IOAN, MARCU si MATEI( tempera tuș și foiță de aur/hârtie, 2015, dimensiuni: 48 x 32 cm)

 

 

 

 

 

 

Afis la evenimentul cultural „SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017”

 

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News sunt parteneri media cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” , precum si cu Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România(fiind si membru AFAPRR, este firesc să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România). In acest context va avea loc la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, partener traditional al Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a UAP din România, evenimentul „SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017”, ziua breslei creatorilor de artă religioasă si a restauratorilor, cu vernisajul în data de 18 octombrie 2017 – ziua praznicului Sf. Apostol si Evanghelist Luca, considerat a fi fondatorul iconografiei, asadar implicit patronul şi ocrotitorul pictorilor iconari. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 18 octombrie – 19 noiembrie 2017, pe simezele Foaierului H.H.Stahl și a sălii H.H. Stahl de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, partenerul traditional al Filialei noastre.

 

 

Sigla Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”

 

Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunea Artiștilor Plastici din România

 

 

In cadrul evenimentului cultural „SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017″ se va desfăsura si expozitia” Diploma Absolventilor- Arte Murale promotia 2017″, liceul ” Nicolae Tonitza”, profesor coordonator Florian Mihăilescu(vicepresedinte AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România).

 

Afis al expozitiei ” Diploma Absolventilor- Arte Murale promotia 2017″

 

 

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România,  4 octombrie 2017

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului

 

 

 

Comunicat de presă:

 

Invitatie de participare – SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017

18 octombrie – 19 noiembrie 2017

Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, împreună cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, organizează evenimentul SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017 – ziua breslei creatorilor de artă religioasă si a restauratorilor, cu vernisajul în data de 18 octombrie 2017 – ziua Sf. Evanghelist Luca.

Afis la evenimentul cultural „SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017”

 

Sunt invitaţi să participe artişti plastici profesionişti – membri AFAPRR a UAP cât și alți membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România sau studenți UNARTE, artiști și/sau restauratori din muzee, artişti plastici profesionişti cu activitate importantă în domeniul artelor vizuale sau al restaurării bunurilor culturale.

În cadrul evenimentului expozanții își vor prezenta operele realizate în anul anterior, proiectele multianuale ce s-au finalizat de curând sau sunt încă în desfășurare dar și rezultatele cercetarii de atelier.

Artiștii expozanți pot participa cu lucrări de artă realizate în tehnici tradiționale sau moderne: icoană, pictură, grafică, sculptură, planșe pictura murală sau restaurare, etc.

DATA ŞI LOCUL DESFĂŞURĂRII
18 octombrie – 19 noiembrie 2017 – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Kiseleff nr. 30.
Sălile arondate expoziției sunt Foaierul H.H.Stahl și sala H.H. Stahl.

CONDIŢII DE PARTICIPARE
Fiecare artist plastic poate participa cu max. 3 lucrări (prin lucrare înţelegînd şi ansamblu), realizate în tehnici tradiționale sau moderne: icoană, pictură, grafică, sculptură, planșe proiecte restaurare sau pictură murală, etc.
Lucrarea trebuie să fie dotată cu sistem de prindere, să aibă menționate pe verso următoarele elemente de identificare: numele autorului, titlul lucrării, tehnica realizării, dimensiunile. Nu se vor expune lucrări care au mai fost prezente în expozițiile AFAPRR.

PREDAREA LUCRĂRILOR
În zilele de:

– 10 octombrie – între orele 10,00 – 17,00

– 11, 12 si 13 octombrie – între orele 13,00 – 17,00

la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Kiseleff nr. 30.

JURIZAREA
Jurizarea va avea loc în data de 16 octombrie 2017.

VERNISAJ
Vernisajul expoziției va avea loc de ziua Sf. Evanghelist Luca, 18 octombrie 2017 la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”.

ALTE PRECIZĂRI
* Organizatorii au dreptul de a folosi imagini după lucrările expuse, fără plata către autor, cu scopul promovării expoziţiei, în materialele publicitare ale expoziţiei în scop de informare, marketing şi educaţional, inclusiv în catalogul electronic online.
* Costurile trimiterii şi returnării lucrărilor vor fi suportate de către fiecare participant.
* Organizatorii nu-şi asumă responsabilitatea pentru deteriorarea sau pierderea lucrărilor trimise prin curier.
* Pe întreaga durată a expoziţiei, participanţii nu îşi pot retrage lucrările.
* Participarea lucrărilor în expoziţie se va face în urma selecţiei făcute de către juriu.
* Taxa de participare: 50 lei

CURATORI
Cristian Olteanu, Mihai Dumitru.

COORDONATORI PROIECT
Florin-Ionuț Filip, Irina Sava

CO-ORGANIZATOR
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

PARTENERI
Universitatea Naţională de Arte București – Departamentul Arta Murală, Liceul „Nicolae Tonitza”

PARTENERI MEDIA
Radio România Cultural, Radio România Internațional, Trinitas TV, 6TV, Senso TV, Intell News, Jurnalul Bucureștiului, ArtInfoNews, ArtPortfolio, LO News, Onlinegallery.

Relații și detalii suplimentare la tel.: 0763 618 358, 0723 500 359, 0723 847 454.

Sursa: http://www.afaprr.ro/site/post/invitatie-de-participare-sarbatoarea-breslei-2017

 

 

Despre Claudiu Victor Gheorghiu 329 Articles
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.
Website Facebook YouTube