Premieră: Șase țări din Golf introduc TVA

Șase țări din Golf introduc TVA
Șase țări din Golf introduc TVA

Prăbuşirea preţului petrolului a determinat șase ţări bogate din Golful Persic, precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Oman, Qatar şi Bahrain, să decidă să introducă, pentru prima dată, treptat, în următorii trei ani, taxa pe valoarea adăugată (TVA).

A fost o decizie comună anunţată la ultima reuniune a Consiliului de Cooperare din Golf, iar introducerea TVA -ului va avea loc simultan în cele șase state, pentru a împiedica concurenţa neloială şi contrabanda.

De la aplicarea TVA vor fi excluse serviciile medicale, cele sociale, educaţia şi aproape 100 de produse alimentare. Experţii spun că introducerea acestei taxe va contribui la creşterea cu 4-5 % a Produsului Intern Brut în cele şase ţări din Golf.

Explicaţia măsurii constă în faptul că veniturile acestor ţări sunt dependente de petrol şi, o dată cu scăderea dramatică a preţului barilului de petrol, vistieriile lor au început să se golească. În plus, campaniile militare în care sunt implicat în regiune sunt extrem de costisitoare.

Arabia Saudită, de exemplu, se confruntă cu un deficit bugetar care a obligat-o să retragă mii de miliarde de dolari din fondurile globale de investiţii ca măsură de reducere a deficitului. Concomitent, autorităţile de la Riad continuă să finanţeze forţele rebele din Siria care luptă contra armatei lui Bashar al-Assad şi să continuie campania militară contra rebelilor din Yemen.

După decenii de cheltuieli publice colosale, Emiratele Arabe Unite au renunţat să mai ofere subvenţii la carburanţi, iar preţurile au urcat numai în luna august 2015 cu 24%. O măsură similară a fost luată și de către Oman și Bahrain.

Vor urma creşteri de taxe, introducerea TVA şi impozitarea corporaţiilor. Toate sunt menite să diversifice veniturile acestor state ce trăiau până acum doar din petrol.

Schimbarea va însemna economii de miliarde de dolari anul viitor. Pentru populație, însă, anii de supraconsum s-ar putea încheia, iar scumpirile bruște ar putea schimba cu totul modul extravagant de trai din regiune.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube