Scenariu sumbru pentru economia rusă în 2016

Scenariu sumbru pentru Rusia în 2016
Scenariu sumbru pentru Rusia în 2016

Banca centrală a Rusiei inclus într-o analiză recentă un scenariu sumbru, cotat cu mari șanse de concretizare pe fondul scăderii prețului petrolului în 2016.

Astfel, în condițiile în care prețul petrolului s-ar situa în jurul pragului de 35 de dolari pe baril, iar economia rusă ar înregistra un recul de 2-3 %, țara ar intra în cel de-al doilea an de recesiune.

Cu o rată a șomajului pe trend ascendent și salarii diminuate, consumul s-ar reduce, iar rubla ar înregistra o puternică depreciere, acompaniată de o creștere a inflației.

În condițiile date, Kremlinul va fi nevoit să adopte o serie de măsuri nepopulare și să reducă semnificativ cheltuielie guvernamentale.

„Trebuie să ne pregătim pentru vremuri dificile”, a subliniat ministrul de Finanțe rus Anton Siluanov.

Comparativ cu anul curent, bugetul Rusiei pe 2016 se va baza pe o valoare a veniturilor din petrol și gaze de două ori mai mică.

Există, însă, și previziuni mai sumbre ale analiștilor de la Moscova.

„Cotația țițeiului ar putea să scadă și sub 30 de dolari pe baril, ceea ce ar duce la o prăbușire a rublei”, arata Chris Weafer, de la firma de consultanță Macro Advisory.

Ministerul de Finanțe estimează că veniturile bugetare vor scădea cu 1,6 trilioane de ruble (23 de miliarde de dolari), echivalentul a 2% din PIB, iar deficitul va urca de la 3% la 5,2% din PIB.

Pentru a acoperi acest deficit, cele 4 trilioane de ruble din fondul de rezervă al statului vor fi cheltuite aproape integral. Prognozele indică faptul că economia Rusiei se va contracta cu 4%, o parte tot mai mare a rușilor urmând a se situa ca venit sub pragul sărăciei.

Pe fondul acestui scenariu sumbru, Vladimir Putin continuă să câștige tot mai multă încredere din partea populației, având în vedere că popularitatea lui e în creștere după intervențiile din Ucraina și Siria.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube