Sebastian Ghiță, pe lista persoanelor urmărite de INTERPOL

Sebastian Ghiță

Sursa foto: eumostwanted.eu

Sebastian Ghiță apare pe lista celor mai cautate persoane la nivel internațional, pe site-ul oficial eumostwanted.eu deținut de INTERPOL.

În rezumatul faptelor pentru care este urmărit, apare urmatoarea descriere:

  1. Între perioada anului 2013 și primăvara anului 2014, în calitatea sa de membru al Parlamentului României, a oferit suport procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Fugarul a urmarit, prin faptele sale, obținerea unor poziții cheie, de conducere sau tehnice, în cadrul administrației centrale pentru procurorul general, în schimbul efectuarii de acte împotriva îndatoririlor profesionale ale acestuia din urmă, și anume oferirea de informații a unei cauze penale care nu sunt destinate publicului. Fapta a fost săvârșită la momentul respectiv.
  2. Pe data de 28 martie 2011, pentru a ascunde proveniența sumei de 610.202 lei, rezultată din infracțiuni de șantaj, persoana căutată a semnat împreuna cu cumnatul sau servindu-i ca intermediar, un contract fictiv de prestari servicii pentru a certifica relațiile comerciale dintre două companii. Obiectul contractului nu a existat in realitate.

Pe 5 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Aurelian Ghiță, după ce acesta a dispărut și nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, încălcând astfel termenii controlului judiciar, în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Poliție și Parchete.

După dispariția acestuia, DNA a cerut judecătorilor în cazul lui Ghiță înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune cu arestul preventiv în lipsă.

De asemenea, DNA a cerut instanței supreme emiterea unui mandat european de arestare și urmărirea internațională a fostului deputat.

Sebastian Ghiță s-a prezentat ultima dată la IPJ Prahova în data de 19 decembrie 2016 pentru a semna prezența în cadrul controlului judiciar pe cauțiune. Ulterior, el a fost citat să se prezinte, la data de 21 decembrie, la DNA Ploiești în dosarul Ponta-Blair, însă nu a venit, la sediul Parchetului ajungând doar avocații săi.

Fostul deputat a fost căutat la succesiv domiciliul acestuia, precum și la mai multe adrese despre care existau informații că le frecventa, fără a fi însă găsit.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube