SI a declarat stare de urgenta la Raqqa

Stare de urgenta la Raqqa - Stat Islamic

Organizatia terorista Stat Islamic estimeaza ca Raqqa, capitala autoproclamata a gruparii jihadiste in Siria, ar putea fi asediata in curand. Este concluzia oficialilor militari americani, care monitorizeaza atent retele de socializare si informatiile vehiculate de mass media.

„Am vazut aceasta declaratie a (starii – n. red.) de urgenta la Raqqa, orice ar insemna acest lucru. Stim ca inamicul se simte amenintat, asa cum ar si trebui sa se simta.”, a declarat pentru presa colonelul Steve Warren, purtator de cuvant al coalitiei conduse de SUA impotriva Statului Islamic.

Mai multe informatii aparute in presa straina indica faptul ca gruparea terorista a inceput sa isi mute trupele in afara orasului si incearca sa isi protejeze tintele de posibile atacuri aeriene sau la sol.

 

Conform Independent, Fortele Democratice Siriene si gruparile afiliate din nordul Siriei au coordonat impreuna un plan de atac pentru a elibera orasul Raqqa. In context, experții militari americani consideră ca Statul Islamic reactioneaza la manevrele acestora.

„Am primit rapoarte potrivit carora ISIL isi repozitioneaza capacitatile de lupta, gandindu-se, cred eu, la ceea ce va urma. Am vazut, de asemenea, informatii potrivit carora isi relocheaza personalul fie in oras, fie in afara orasului”, a spus purtatorul de cuvant al coalitiei.

Armata americana supravegheaza miscarea luptatorilor in intregul oras, pentru a spori sansele unei mai bune localizari si tintiri aeriene.

 

De asemenea, oficialii americani cred ca liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, se afla in continuare la Raqqa sau in apropierea orasului.”(Al-) Baghdadi ramane extrem de prudent. Statele Unite vor continua sa incerce sa-l localizeze”, a declarat un oficial american pentru CNN.

Insa chiar daca Baghdadi va fi localizat, capturat sau ucis, Washingtonul estimeaza ca acest lucru nu va modifica amploarea si capacitatea operatiunilor Statului Islamic pe termen scurt intrucat alti lideri sunt pregatiti sa-i ia locul.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube