SIE este criticat ca pe margine a stat!

SIE - DNA - Laura Codruta Kovesi
SIE

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a criticat SIE pentru faptul ca nu a facut nici o sesizare in ultimii trei ani, in special cu privire la averile din strainatate ale inculpatilor anchetati de procurorii anticoruptie.

„Nu am primit niciodata informari de la SIE, am aflat din comisii rogatorii sau din investigatii jurnalistice”, a declarat procurorul sef al DNA, facand trimitere la dosare precum cel al lui Adrian Sarbu, fostul patron al Mediafax.

„In anul 2015, din cele 5.988 de dosare inregistrare, 90 de dosare au avut la baza sesizari de la SRI, 22 au avut la baza sesizari provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar 4 dosare au avut la baza sesizari de la DGIA din cadrul Ministerului Apararii. Am vazut, cu toate acestea, ca in clasamentul facut a primit si SIE un punctaj oarecum mic. As putea sa spun ca in 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici in 2014 nu am primit de la SIE, nici in 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de cand am preluat aceasta functie nu am primit niciun fel de informare de la SIE”, a declarat Kovesi la o conferinta organizata de Fredom House, Expert Forum si CRPE.

In context, aceasta a afirmat ca multi dintre cei cercetati isi muta averile in strainatate, iar SIE ar trebui sa informeze in legatura cu acest lucru, pentru ca este vorba despre siguranta nationala atunci cand milioane de euro sunt transferate in afara granitelor.

„Vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux”, a declarat Codruţa Kovesi la conferinţa „Piedicile si performantele anticorupţiei”.

Procurorul sef al DNA s-a intrebat cum poate un suspect sa cumpere o casa de sase milioane de euro in Franta si ofiterii SIE sa nu afle si sa nu sesizeze DNA.

Kovesi a precizat ca SIE, la fel ca si celelalte servicii, are obligatia de a trimite informari atunci cand in activitatile pe care le desfasoara sesizeaza fapte penale.

„Credem ca se pot cumpara proprietati imobiliare cu 6-7 milioane de euro si niciun ofiter de informatii sa nu se impiedice de acest lucru? Este ilegal sa detii aceste informatii si sa nu sesizezi DNA. Nu pot sa imi explic. Exista o obligatie legala pe care trebuie ca orice ofiter de informatii, orice sef de serviciu trebuie sa o respecte. Mi-e greu sa cred ca nu exista informatii. E de siguranta nationala atunci cand cineva transfera milioane de euro in alta tara, cand sume considerabile de bani sunt transferate prin offshore-uri”, a subliniat Kovesi, citata de Mediafax.

La randul sau, procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat ca SIE nu a oferit informatii cu privire la israelienii care au spionat-o pe Kovesi, criticile venind la scurt timp dupa ce sefa DNA s-a plans ca SIE nu a facut nicio sesizare pentru fapte de coruptie in ultimii trei ani.

„Noi am solicitat sprijin de la toate institutiile statului, dar nu am primit informatii. Avem o banuiala, dar inca nu am stabilit cu exactitate cine a comandat actiunea de ‘investigare'”, a declarat Daniel Horodniceanu, marti, la finalul unei conferinte organizate de Alianta pentru o Justitie Curata (formata din Expert Forum, Freedom House si Centrul Roman pentru Politici Europene), cu tema „Piedicile si performanentele anticoruptiei”, scrie Romania Libera.

Ca reactie, preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SIE, Mihăiţă Calimente, a precizat că îl va invita pe şeful Serviciului, Mihai Răzvan Ungureanu, la discuţii pentru a lămuri acuzaţiile aduse de şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.

In replica SIE a dat urmatorul comunicat:

„Activitatea SIE se desfășoară în concordanță cu prevederile legale, în speță vizează amenințările la adresa securității naționale așa cum sunt acestea expres și limitativ prevăzute în Legea nr.51/1991, obiectivele informative ale Serviciului fiind stabilite prin Planul Național de Priorități Informative, aprobat anual de CSAȚ. Totodată, în acord cu specificul și misiunea sa, Serviciul de Informații Externe desfășoară o activitate care are ca prioritate prevenția, prin avertizarea timpurie a beneficiarilor în legătură cu intenții ale entităților ostile care pot aducere atingere securității naționale sau intereselor României.

Apreciem că punctul de vedere al doamnei procuror-șef este generat de o neînțelegere a specificului pe care îl incumbă activitatea de informații externe/ spionajul, în speță faptul că obținerea de informații secrete sau confidențiale ce vizează securitatea națională și apărarea intereselor României se realizează preponderent prin surse umane (HUMINT) și metode și mijloace specifice.

SIE NU MONITORIZEAZĂ CETĂȚENII ROMÂNI AFLAȚI ÎN STRĂINĂTATE, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate.

ÎN ACORD CU TRATATELE INTERNAȚIONALE LA CARE ROMÂNIA ESTE PARTE, SIE NU DESFĂȘOARĂ ACTIVITATE SPECIFICĂ PE SPAȚIILE ALIATE (UE, NATO), ca urmare nu desfășoară activitate specifică nici în Franța, stat menționat ca exemplu de procurorul șef DNA.

ORICE ACȚIUNE PE SPAȚIILE ALIATE SE DESFĂȘOARĂ DOAR ÎN PARTENERIAT CU STRUCTURILE DE INFORMAȚII LOCALE ȘI STRICT ÎN LIMITA COMPETENȚELOR SERVICIILOR DE INFORMAȚII, AȘA CUM SUNT ACESTEA PREVĂZUTE ȘI ÎNȚELESE ÎN COMUNITATEA INFORMATIVĂ NORD-ATLANTICĂ/UE.

Activitatea de spionaj este ilegală raportat la statul țintă. Un serviciu de spionaj nu poate obține, în străinătate, în mod autonom și legal, documente clasificate, baze de date, evidențe, date despre conturi, transferuri bancare, etc. ACCESUL SE POATE REALIZA PRIN INTERMEDIUL SURSELOR UMANE, PERSOANE RECRUTATE ȘI GESTIONATE CONSPIRAT ȘI LEGENDAT ȘI CARE, PRIN ACȚIUNILE LOR, ÎNCALCĂ LEGISLAȚIA STATULUI DE ORIGINE, SĂVÂRȘIND INFRACȚIUNEA DE SPIONAJ/TRĂDARE. ACTIVITATEA DE SPIONAJ ESTE O RESURSĂ FOARTE IMPORTANTĂ A STATULUI, FOCALIZATĂ PE OBȚINEREA DE INFORMAȚII SECRETE, PROTEJATE DE STATE/ENTITĂȚI, VIZÂND AMENINȚĂRI LA ADRESA SECURITĂȚII NAȚIONALE. Având în vedere riscurile inerente activității, riscuri pe care ofițerii SIE sunt pregătiți să și le asume și antrenați să le gestioneze, SPIONAJUL ESTE ANGRENAT ÎN ZONE CARE NU POT FI ACCESATE PE ALTĂ CALE, ÎN SPEȚĂ ATUNCI CÂND INFORMAȚIILE NU POT FI OBȚINUTE PE CANALE LEGALE CUM SUNT CELE GENERATE DE COOPERAREA POLIȚIENEASCĂ, SCHIMBUL DE DATE ÎNTRE INSTITUȚII CU ATRIBUȚII DE CONTROL FINANCIAR, MECANISME JUDICIARE SAU, ÎN UNELE SITUAȚII, CHIAR PRIN ABONAMENTE LA BAZE DE DATE PUBLICE.

În cursul cercetării informative, SIE obține, țintit sau colateral, și informații referitoare la intenții de încălcare a legii de către persoane fizice sau juridice române sau străine. Informațiile SIE nu se pot constitui în probe în instanță, întrucât sunt obținute prin surse umane cetățeni străini, cu mijloace și metode specifice, care ”_nu pot fi dezvăluite nimănui și în nicio împrejurare_”. RESPECTÂND CU STRICTEȚE ATÂT PROPRIA LEGE DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE CÂT ȘI PROTOCOALELE DE COOPERARE ȘI COMPETENȚELE CELORLALTE STRUCTURI DIN SISTEMUL SECURITĂȚII NAȚIONALE, ACEST TIP DE INFORMAȚII SUNT TRANSMISE SPRE COMPLETARE, VALIDARE ȘI EXPLOATARE ACELOR INSTITUȚII ALE STATULUI CU ATRIBUȚII ȘI POSIBILITĂȚI LEGALE, ÎN SPEȚĂ SRI, MAI, ONPCSB, ETC.

ASTFEL, ÎN CURSUL ANULUI 2015 ȘI ÎN PRIMELE LUNI ALE ANULUI 2016, SIE A TRANSMIS CĂTRE SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MAPN/DGIA SAU ALȚI BENEFICIARI 35 NOTE INFORMATIVE/ SEMNALĂRI/ ALERTE VIZÂND ASPECTE CORELATE FENOMENULUI DE CORUPȚIE/ INFRACȚIUNILOR ECONOMICE.

Totodată, în același interval de timp, SIE a transmis beneficiarilor legali 10 materiale (analize strategice/ buletine tematice/ note de informare) pe subiecte vizând riscuri la adresa securității economice (inclusiv aspecte privind economia subterană, perpetuarea corupției).

MENȚIONĂM, DE ASEMENEA, CĂ SERVICIUL PRIMEȘTE ÎN MOD CURENT ȘI RĂSPUNDE CU PROMPTITUDINE LA SOLICITĂRI PUNCTUALE DE VERIFICARE VIZÂND ENTITĂȚI ECONOMICE, PERSOANE FIZICE SAU JURIDICE CU INTERESE DE AFACERI ÎN ROMÂNIA (CREDIBILITATE ACȚIONARI, IMPLICARE ÎN ACȚIUNI ILEGALE CONEXE TRAFICULUI DE DROGURI, FINANȚAREA ORGANIZAȚIILOR TERORISTE, ETC.). ÎN PERIOADA DE REFERINȚĂ, SIE A RĂSPUNS LA 30 ASTFEL DE SOLICITĂRI, BENEFICIARII PRINCIPALI FIIND, DE ASEMENEA, SRI ȘI MAI.

Pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm faptul că, în contextul în care SIE nu are acces la activitatea sau dosarele aflate în lucru la DNA sau la identitatea suspecților din aceste dosare, în intervalul temporal la care face trimitere procurorul șef DNA, SIE NU A PRIMIT NICIO SOLICITARE DE VERIFICARE SAU OBȚINERE DE INFORMAȚII VIZÂND VREO PERSOANĂ FIZICĂ SAU JURIDICĂ CERCETATĂ PENTRU FAPTE DE CORUPȚIE.”

 

 
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube