Soarta României se decide la Budapesta

Soarta României se decide la Budapesta
Orban – Trump – Putin

Budapesta pare să fi devenit deja un hub politic regional

Pe data de 2 februarie Preşedintele Federației Ruse a vizitat Ungaria. Pe 15 februarie Președintele SUA va vizita şi el Budapesta, devenită un „hub” al politicii externe regionale.

Cele două vizite la nivel înalt la Budapesta, survenite într-un moment de criză politică internă a SUA, dar și în plină criză internațională, în Ungaria, o țară cu dimensiune și populație cât jumătate din România, cu un PIB și o putere militară reduse trebuie să dea de gândit.

Fără a ne lansa în scenarii și supoziții, cele două vizite la Budapesta ale celor mai puternici lideri ai planetei dau semnalul începutului unei noi epoci pentru Europa. Budapesta, aleasă de președintele rus Putin pe criterii de loialitate, pare să fie locul unde se negociază o prima etapă de reîmpărțire a sferelor de influență în Europa.

Vizita lui Trump, în acelaşi loc şi aproximativ acelaşi timp, indică acceptarea de către SUA a terenului ales de Putin pentru o nouă împărțire a Europei, care se va finaliza printr-o întalnire personală între cei doi lideri cât de curând, potrivit declarațiilor propriilor consilieri.

Astfel, Ungaria și premierul său Victor Orban intermediază începutul unei noi ere pentru Europa, căutând totodată sprijin în atingerea ambițiilor revizioniste. Ungaria are un obiectiv clar pe agenda sa: Transilvania.

Statul român se află astăzi într-un pericol din ce în ce mai mare, deși a fost în ultimii 26 ani un model de abordare constantă în raport cu partenerii euro-atlantici, participând activ în cadrul forțelor NATO, în Irak sau oriunde a fost nevoie, creând ostilitate în Serbia prin dreptul de survol oferit avioanelor ce au bombardat teritoriul sârb, păstrând democrația şi ținând linia frontului cu Rusia pentru Occident.

România s-ar putea găsi într-o situație delicată, într-un joc de reconfigurare regională și de reîmpărțire a sferelor de influență între cele două mari puteri ale lumii. Marele Plan de destrămare a României ar putea fi ușor implementat, într-un ritm destul de alert.

Dar asta, desigur, va preocupa autoritățile române prea târziu, atunci când istoria deja o va fi demonstrat…

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube