Soros: Nivelul creditelor din China amintește de SUA inaintea crizei

George Soros China Economy
George Soros

Investitorul miliardar George Soros considera ca cresterea gradului de indatorare din China este un semnal de alarma pentru economia globala.

Evolutia creditelor din economia chineza a inregistrat o crestere rapida in luna martie a.c., cand bancile din China au acordat credite de 2.340 miliarde de yuani (362 miliarde de dolari), depasind cu mult prognoza lunara medie de 1.400 miliarde yuani emisa de analistii Bloomberg si starnind ingrijorari in privinta sustinerii cresterii economice prin cresterea gradului de indatorare a companiilor chineze.

In luna martie, economia Chinei a dat semne de redresare, in special in sectorul imobiliar. Valoarea locuintelor din principalele orase a crescut, pretul cel mai ridicat fiind inregistrat in Shenzen, unde a inregistrat o crestere de 62% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Vorbim de o bula imobiliara, iar Soros crede ca acest sector al economiei chineze va reusi sa se alimenteze singur pentru o perioada, asa cum s-a intamplat si in SUA in anii 2005-2006.
„Situatia din China seamana in mod bizar cu ceea ce s-a intamplat in SUA, in 2007-2008, inaintea crizei financiare, care a fost alimentata de cresterea gradului de indatorare. Mare parte din banii pe care bancile ii arunca pe piata sunt destinati acoperirii creditelor nerentabile si mentinerii in viata a companiilor neprofitabile”, a afirmat Soros in cadrul unui seminar organizat la mijlocul acestei saptamani de Asia Society in New York.

George Soros, care a construit un imperiu financiar de 24 de miliarde de dolari pariind impotriva unor valute aflate in declin, a declarat la inceputul acestui an ca este dispus sa joace impotriva valutelor asiatice, o prabusire a economiei chineze fiind „practic inevitabila”.

In 1997 si in 2001, miliardarul s-a remarcat prin acuratetea predictiilor privind criza de pe piata asiatica si cea a datoriilor din Grecia.

Un alt fenomen alarmant in China este cel al retragerilor de capital, o masura de precautie adoptata de cei mai bogati oameni de afaceri in fata campaniei anticoruptie declansata de Beijing.

Ma Jun, economist-sef in cadrul Biroului de Cercetare al Bancii Populare a Chinei, sustine totusi ca datele recente privind cresterea sectorului imobiliar, a valorii adaugate a produselor industriale si a preturilor indica o perspectiva economica mai optimista decat cea prognozata de multi analisti.

Insa, tendinta de stabilizare a economiei chineze nu este in masura sa ofere investitorilor increderea necesara, cat vreme redresarea economica este condusa de investitiile facute de Beijing in societatuile cu capital de stat, dupa cum sustine Gao Xiqing, fost vicepresedinte al Comisiei de Reglementare pentru Valori Mobiliare din China.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube