Home / Știri externe / Regiuni / Europa / Soros spune Europei ce trebuie să facă

Soros spune Europei ce trebuie să facă

Soros spune Europei ce trebuie să facă

 Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va genera o criză mai serioasa decât cea a refugiaților din Orientul Mijlociu, accentuând alte riscuri prezente în interiorul Uniunii. Cu toate acestea, UE are șansa de a se întări, ca răspuns la socul post-Brexit, susține miliardarul american George Soros, într-un comentariu publicat de Project Syndicate.

Pentru miliardarul american, Europa are patru direcții pe care va trebui sa actioneze rapid in încercarea de a se salva si a da dovada de mai multa coeziune.

Prima măsura excepționala consta in efectuarea unei distincții clare intre tarile membre UE și cele incluse în uniunea monetara, dar fără a face discrimanari intre acestea.

In schimb, zona euro va trebui sa manifeste un grad mai mare de integrare, aceasta însemnând crearea unui buget propriu si a unei trezorerii, acestea urmând sa acționeze ca un organism fiscal comun, alături de autoritatea monetara, reprezentata de Banca Central Europeana.

In al doilea rand, Uniunea va trebui sa folosească din plin posibilitatea de a contracta credite. „Liderii europeni sunt iresponsabili dacă nu profita de capacitatea de împrumut a UE, într-un moment in care se decide tocmai existenta sa”, spune Soros.

Al treilea punct care necesita atenție este cel al securității, Europa de acum având nevoie sa se protejeze in fata amenințărilor, mai ales in acest moment de slăbiciune care da satisfacție inamicilor externi.

Un atu in acest sens il reprezinta Ucraina, populația de aici fiind decisa sa se sacrifice pentru apărarea tarii, protejând in același timp si interesele Uniunii.

Desi Kievul are in frunte un guvern decis sa implementeze reformele solicitate atat de cetateni, cat si de partenerii externi, sprijinul manifestat de Bruxelles este insuficient.

Ultima actiune necesara pentru solidificarea blocului comunitar consta in „revizuirea planurilor de gestionare a crizei refugiaților, acestea fiind ciuruite cu idei preconcepute si incoerente, care le fac ineficiente”, atrage atenția omul de afaceri.

Pentru Soros, progresele pe care liderii europeni ar putea sa le faca in aceste directii ar transforma Uniunea intr-o organizatie atractiva. „Din acel punct, modificarea tratatelor si reluarea procesului de integrare ar redeveni posibile”, sustine acesta.

Insa, un esec in acest sens nu ar lasa decat optiunea strangerii de semnaturi in toate cele 27 de tari membre ca singura modalitate a celor ce doresc salvarea UE de a-si face simtita influenta.

  • Tweet
  • Share
  • Reddit
  • +1
  • Pinterest
  • LinkedIn 0

About Laurențiu Nedianu

Editor website
@IntellNews_RO

Citeste si

George Soros știe deja: Italia next Euro-Exit

Soros știe deja: Italia next Euro-Exit

Share this on WhatsAppMiliardarul american George Soros avertizează ca pericolul politic este extrem de serios …

ISIS

Teroristii ISIS folosesc noi rute spre Europa

Share this on WhatsApp Masurile de securitate mai stricte adoptate de tarile UE si cele …

May

MAY Brexit be a success!

Share this on WhatsApp Theresa May va deveni la data de 13 iulie 2016 noul …

Lasă un răspuns