Spania – ținta jihadiștilor Statului Islamic

Spania - ținta jihadiștilor Statului Islamic

Spania a devenit in aceste zile ținta jihadiștilor Statului Islamic.

Cele două atacuri teroriste s-au soldat cu 14 morți si peste 130 de răniți in Catalonia, in zone turistice foarte aglomerate in plin sezon estival.

Cel mai grav atac a avut loc joi, la Barcelona, unde o furgoneta a intrat in mulțime pe  strada La Rambla.

Printre cei răniți se numără si 4 cetățeni romani.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește ca cetățenii romani afectați pot solicita asistenta consulara la numarele de telefon:

  • Consulatul General al Romaniei la Barcelona +34 934 181 535; +34 934 344 223
  • Numarul de urgenta al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853
  • Numarul de urgenta al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Celula de criza a MAE isi continua activitatea, iar Ambasada Romaniei la Madrid si Consulatul General al Romaniei la Barcelona sunt pregatite sa acorde intreaga asistenta consulara posibila.

Vineri dimineata devreme, o alta masina cu 5 teroristi a intrat in oameni pe o strada din Cambrils. Cei 5 au fost ucisi de politisti.

Totodată, in zonă au avut loc alte doua incidente izolate despre care autoritatile au anuntat ca ar putea avea legatura cu atentatele.

Cum a ajuns Spania țintă a teroriștilor acum?

Spania este una dintre cele mai populare destinatii turistice ale lumii, fiind in mod constant in Top 3, o industrie care ii aduce multe zeci de miliarde de dolari anual.

In ultimii ani, însă, nu a inregistrat acelasi tip de violenta jihadista care a zguduit Franta, Marea Britanie, Belgia si Germania, noteaza BBC, deși Spania a mai fost tinta atacurilor teroriste, precum cele din 11 martie 2004, din trenurile din Madrid, cand 191 de oameni au fost ucisi de militanti inspirati de al Qaida.

Acum, insa, este vorba despre Statul Islamic, iar agentia de stiri a gruparii jihadiste, Amaq, a transmis ca atacul a fost dus la indeplinire ca parte a demersurilor de razbunare pe statele care lupta in coalitia anti-ISIL, condusa de Statele Unite.

După 13 ani de calm relativ, in ultimul an, oficialii spanioli au dejucat cel putin trei comploturi serioase de ucidere a civililor, iar in cel putin doua dintre acesta au fost implicati cetateni marocani.

Business Insider citeaza publicatia britanica Times, potrivit careia Spania este considerata o tinta pentru jihadisti datorita faptului ca a fost sub conducerea musulmana secole intregi, in perioada 711 – 1492, avand astfel un trecut musulman solid. Anul trecut, presa controlata de Statul Islamic a reamintit militantilor ca spaniolii au ucis 60.000 de musulmani in batalia de la al Uqab, de langa Jaen, Andaluzia, sudul Spaniei, din anul 1212.

De asemenea, Statul Islamic a cerut militantilor sa se ridice impotriva spaniolilor in destinatiile turistice precum La Rambla si sa foloseasca explozibili pentru a razbuna „crimele comise de Spania contra musulmanilor”.

Time reamintește ca atacuri de acest tip, cu vehicule care intra in multime, au inceput cu Nisa, vara trecuta, si au continuat cu Berlin, Londra de doua ori si Stockholm. Astfel de atentate au avut ca rezultat 130 de morți și aproape 1.000 de răniți.

Activitatea jihadistă din Spania

Numeroasele arestări din ultimii ani au făcut ca Spania sa evite atacurile teroriste dupa 11 martie 2004. In plus, xenofobia este la niveluri scazute in Spania, in timp ce numarul de combatanti care au parasit tara pentru a merge in Siria si Irak este cu mult mai mic decat in alte tari europene – in jur de 150 de spanioli, comparativ cu 1.200 din Franta.

Centrul de Combatere a Terorismului arata ca, in perioada 2013-2016, 178 de persoane au fost arestate in Spania, pentru activitati legate de terorism. Aproape un sfert dintre acestia au fost radicalizati in zona Barcelonei.

Potrivit El Pais, 51 de suspecti au fost deja arestati in acest an, 69 anul trecut, iar 75 in anul 2015.

Asta in contextul in care, potrivit BBC, numarul de operatiuni intreprinse impotriva jihadistilor a crescut semnificativ de cand Spania a ridicat nivelul de alerta terorista de la patru la cinci, in luna iunie 2015, adica un „risc ridicat” al unui atac terorist.

Cu toate aceste pregatiri, apare totusi o intrebare: ce s-a intamplat cu avertizarile privind atacurile teroriste? The Telegraph scrie ca fortele de securitate spaniole si-au exprimat temerea ca, de cand Statul Islamic a fost infrant la Mosul, principala sa fortareata, multi luptatori radicalizati ar putea cauta sa se intoarca acasa.

In plus, Spania a fost una dintre destinatiile preferate de refugiati in ultimii doi ani – sute de imigranti sosind zilnic din nordul Africii. Astfel, nu putini se tem ca aceasta ruta ar putea fi una de acces usor pentru jihadistii care vor sa se infiltreze in Europa, printre imigrantii care cauta refugiu.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube