SRI: Islamistul Tarek Belgacem a fost în România!

Tarek BelgacemServiciul Roman de Informații (SRI) a confirmat ca islamistul tunisian Tarek Belgacem, împușcat mortal luna trecută la Paris, după ce a încercat sa atace o secție de poliție cu un cuțit, s-a aflat pe teritoriul României timp de șase luni, în anul 2011.

Tarek Belgacem (născut la 27.03.1991 în Aoulad Chamek – Tunisia) a încercat sa intre ilegal în România la data de 31 ianuarie 2011, fiind depistat de autoritățile subordonate Ministerului de Interne. Ulterior, tunisianul, care avea 19 ani când a venit în România, „a solicitat statutul de refugiat în țara noastră, invocând motive de natură economică„.

La nivelul anului 2011, cetățeanul tunisian Tarek Belgacem nu a fost identificat ca având legături cu organizații teroriste și nu s-a remarcat prin acțiuni generatoare de riscuri la adresa securității naționale.

De precizat că în 2011 Statul Islamic/ISIS/DAESH nici nu exista, „Califatul Islamic” fiind declarat în iunie 2014, iar Belgacem a venit în România în contextul generat de începutul Primăverii Arabe în Tunisia și Libia.

Străinul a fost expulzat din țara noastră după șase luni de ședere la un centru pentru refugiați și dus sub escortă în Tunisia de către autoritățile române, fiindu-i interzisă intrarea în România pentru o perioadă de cinci ani, până în iulie 2016.

Ulterior, tunisianul a devenit simpatizant al Statului Islamic și s-a întors în Europa, trecând prin Elveția, Luxemburg şi Germania și ajungând în Franța la 24 decembrie 2015.

Convingerile sale l-au determinat să intre înarmat cu un cuțit și cu un fals dispozitiv exploziv într-o secție de poliție din Paris, context în care a fost împușcat mortal de către autoritățile franceze, la 7 ianuarie 2016 (ziua comemorării atacului de la Charlie Hebdo).

Ministerul francez de Interne a stabilit că bărbatul a călătorit în ultimii ani sub diverse identități în țări UE, motiv pentru care autorităților franceze le-a fost dificil sa îl identifice pe Belgacem. Tunisianul are un istoric de infracțiuni mărunte în țările prin care a trecut, iar poliția germană a anunțat ca bărbatul a locuit o perioadă într-un centru pentru solicitanți de azil din Germania.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube