SRI la ceas de bilant

Eduard Hellvig SRI - Bilantul anual SRIDirectorul SRI Eduard Hellvig a declarat la 29 martie 2016, la prezentarea bilantului Serviciului Roman de Informatii privind activitatea pentru 2015, ca modificarile legislative recente, realizate in urma deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile, „nu au impact major in intelligence”, aratand ca anterior „volumul de prelucrare a datelor din capacitaile tehnice era de 3 ori mai mare decat nivelul tehnic”, astfel incat de abia acum serviciul se indreapta catre „normalitate”. La prezentarea bilantului SRI a luat parte si presedintele Klaus Iohannis.

Eduard Hellvig a subliniat următoarele :

 • Am construit un nivel ridicat de securitate cibernetica, am furnizat permanent intelligence de calitate.
 • Nu suntem perfecti pentru ca mai avem de lucru in ce priveste transparenta activitatii serviciului si nu am atins maximul eficientei serviciului.
 • La 26 de ani de infiintarea SRI prioritatea noastra e securitatea cetatenilor.
 • In 2015, nu am permis sau am expulzat peste 340 de persoane cu risc terorist.
 • Avem in atentie alte 9000 de persoane care nu au acces pe teritoriul national.
 • In spatele informatiilor stau adevaratii eroi ai intelligence-ului, sursele noastre.
 • Un alt atu e respectarea legii
 • Deciziile recente nu au impact major in intelligence.
 • Volumul de prelucrare a datelor din capacitaile tehnice era de 3 ori mai mare decat nivelul tehnic.
 • Abia acum ne indreptam spre normalitate.
 • Prioritatile pentru 2016: prevenirea terorismului pe teritoriul national si sprijinirea eforturilor internationale in acest sens.
 • Romania e azi o reduta de securitate, dar avem grija sa nu ne transformam intr-o insula intre vecinii nostri.
 • Suntem atenti la provocarile de securitate din est, indiferent daca vorbim de agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei.
 • Nu putem sa ne asumam singuri aceste responsabilitati, mizam pe sprijinul tuturor partenerilor nostri institutionali.
 • Chiar si asa nimeni nu poate asigura succesul absolut.
 • Avem o reputatie solida in lumea intelligence-ului bazata pe fapte, nu pe perceptii.

Declaratia presedintelui Klaus Iohannis (sursa: Presedintie):

„Am participat astazi la bilantul Serviciului Roman de Informatii si le-am dat un mesaj, pe care pot sa il sintetizez simplu: Serviciul Roman de Informatii si-a facut datoria – pe deplin, cu eficienta si seriozitate.

Am tinut sa multumesc celor care lucreaza in Serviciul Roman de Informatii si care, prin profesionalismul lor, fac Romania mai sigura, intr-o perioada cu multe probleme si riscuri.

Cred ca cea mai buna recunoastere a activitatii Serviciului este insa gradul de incredere de care se bucura din partea cetatenilor Romaniei.

Pentru 2015, am dorit sa subliniez cateva aspecte. In primul rand, Romania este o tara sigura, scutita de incidente de securitate si terorism. Am multumit celor care lucreaza in SRI pentru ca au asigurat securitatea cetatenilor Romaniei.

In al doilea rand, SRI a contribuit esential la lupta impotriva coruptiei, care ramane unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotriva pentru institutii, dar si pentru opinia publica.

Am remarcat si activitatea impotriva retelelor de evaziune si crima organizata, dar si rolul jucat de SRI in zona de cyber intelligence. Nu in ultimul rand, ma bucur sa constat ca SRI este un partener respectat si credibil in comunitatea de informatii euroatlantica si contribuie la profilarea Romaniei ca furnizor de securitate in regiune.

Cu aceasta ocazie, ne-am indreptat atentia si asupra viitorului. Am spus celor prezenti ce astept de la Serviciul Roman de Informatii si ce cred ca asteapta cetatenii. In primul rand, astept continuitate si consecventa in actiuni si in rezultate. In materie de securitate nu este loc decat de profesionalism 100%. Consider ca pe fondul cresterii alarmante a amenintarii teroriste in Europa, colaborarea si coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esentiala.

In plan intern, Serviciului ii revine in continuare o misiune esentiala in ce priveste apararea statului de drept si lupta impotriva coruptiei. Pe de alta parte, cred ca cetatenii asteapta de la Serviciu doua lucruri in mod special: sa fie in siguranta si sa le fie respectate drepturile si libertatile. In ambele directii, SRI are o datorie importanta.

Am vorbit si despre restantele pe care le avem in materie de legislatie. Ma refer aici atat la reluarea discutiei cu privire la legislatia din domeniul securitatii cibernetice, cat si la ansamblul reglementarilor in domeniul securitatii nationale.

Absenta unei legislatii coerente, unitare si actualizate in materie de securitate nationala ramane o tema sensibila. Avem nevoie de o reforma legislativa, care necesita timp, dezbatere si coordonare, dar nu mai poate intarzia.

In fine, intr-o societate democratica controlul parlamentar eficient este esential si poate sa asigure premisele transparentei, colaborarii intre institutii si credibilitatii publice a Serviciului.

O atitudine deschisa a SRI in raport cu Comisia de Control Parlamentar si in raport cu societatea este semnalul ca Serviciul respecta rigorile unui stat democratic si actioneaza in acord cu principiile lui.

Intr-o democratie consolidata, politicile si strategiile de securitate trebuie sa beneficieze de un cadru de dezbatere si sustinere la nivelul societatii.

Va multumesc!”

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube