Statul Islamic pierde teren

Statul Islamic pierde teritoriiOrganizaţia jihadistă Statul Islamic a pierdut, în primele șase luni ale anului 2016, 12% din teritoriul pe care îl controla, şi a suferit o scădere dramatică a veniturilor, potrivit unei analize publicate  de compania de informații şi analize globale IHS.

Conform sursei citate, ISIS mai controlează în prezent 68.300 kmp în Siria şi Irak, din cei 90.000 kmp pe care îi deținea la începutul lui 2015. Statul Islamic a pierdut recent teren în faţa forţelor kurde în nordul Siriei, a trupelor guvernamentale siriene în zona deșertică din centrul țării, şi în favoarea forțelor de securitate irakiene la vest şi nord de Bagdad.

În plus, veniturile lunare ale jihadiştilor s-au redus de la circa 80 milioane de dolari la mijlocul lui 2015 la 56 milioane în martie 2016, IHS estimând de atunci o diminuare suplimentară cu circa 35%.

”Combinată cu înfrângerile militare pe teren, această situație are un impact asupra coeziunii interne a grupării, aşa cum o arată creşterea marcantă a numărului de dezertări începând din ianuarie 2016”, a comentat analistul Ludovico Carlino, de la IHS, citat de Agerpres.

Același raport notează că ofensiva actuală a forţelor conduse de kurzi la Minbij, în nordul Siriei, constituie o amenințare majoră pentru Raqqa, capitala de facto a SI, şi pentru capacitatea organizației de a acționa ca un stat, un factor-cheie în propaganda grupării.

‘Capturarea probabilă [a Minbij] de către Forțele Democratice Siriene sprijinite de SUA ar avea un impact major asupra capacității SI de a aproviziona Raqqa şi, prin extensie, restul teritoriului cu noi recruți şi provizii, subminându-i capacitatea de a guverna’, a arătat analistul principal Columb Strack de la IHS.

În Irak, jihadistii au pierdut zone intinse in jurul orasului Ramadi, la vest de Bagdad, si mai ales in jurul orasului Tikrit, la nord de capitala.

Insa principalele pierderi suferite de grupare sunt in Siria. „In 2016, am observat pierderi importante in nord-est spre Raqqa si Deir Ezzor (…). Totodata, guvernul sirian a inregistrat progrese in vest si (trupele guvernamentale) se afla in prezent la doar cinci kilometri de orașul antic Palmyra, care a fost cucerit de jihadisti la mijlocul anului 2015”, a detaliat Columb Strack.

Dupa pierderea Tal Abyad, care era unul dintre principalele puncte de trecere ale gruparii la frontiera cu Turcia, IHS a remarcat faptul ca Statul Islamic „a întâmpinat dificultăți financiare”, care s-au tradus în special prin „reduceri semnificative ale salariilor combatanților”.

Concomitent, Statul Islamic a înregistrat pierderi și în Libia, unde forțele guvernamentale au preluat controlul asupra oraşelor Abugrein, Al-Washka şi Wadi Zamzam.

In ultimele luni, Statul Islamic s-a aflat mai mult in defensivă și nu a mai lansat o ofensiva majoră. I-au fost uciși comandanți cheie, oficialii americani estimând că organizația este la cel mai scazut nivel din 2014 încoace. Retragerea ar pune sub semnul întrebării intreaga identitate a Statului Islamic si ar declanșa o criza de incredere.

Ar putea sa fie vorba despre o stagnare pe termen scurt a retelei jihadiste, insa ar putea insemna si o retrogadare definitiva, consideră experții americani.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube