Statul Islamic și-a pierdut trezorierul

Trei lideri ai reţelei teroriste Statul Islamic, inclusiv un militant responsabil de gestionarea fondurilor organizaţiei fundamentaliste, au murit în urma raidurilor aeriene efectuate recent, anunţă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Steve Warren.

Abu Salah, responsabil de gestionarea fondurilor organizaţiei teroriste, a murit într-un raid aerian efectuat în noiembrie de coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite care bombardează poziţii islamiste din Irak şi Siria.
„Abu Salah era unul dintre liderii cei mai experimentaţi ai reţelei teroriste Stat Islamic”, a explicat Steve Warren, citat de CBS News, potrivit mediafax.ro.
Potrivit oficialului american, în bombardamente au fost eliminaţi şi alţi doi lideri terorişti – Aby Maryam şi Abu Rahman al-Tunisi – responsabili de „transferurile de informaţii, de recrutări şi de armament”.
„Eliminarea acestor indivizi va afecta capacităţile reţelei teroriste Stat Islamic în materie de comandă şi de mobilizare a combatanţilor, precum şi abilităţile de finanţare”, a subliniat Warren.
O coaliţie formată din peste 60 de ţări şi coordonată de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.
Numind atacurile de la Paris si San Bernardino „un asalt asupra civilizatiei pe care noi o aparam”, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a spus ca este „absolut necesar” ca „tumoarea” pe care o reprezinta Statul Islamic sa fie eliminata in Siria si Irak, la fel si din oricare alt loc unde „aceasta organizatie diabolica are metastaze”.

El a mai spus ca presedintele american Barack Obama a dispus desfasurarea „unei forte de expeditie militara specializate” care sa asiste fortele irakiene si fortele kurde peshmarga sa preseze Statul Islamic si in raiduri si operatiuni de culegere de informatii.

„Aceasta forta va fi de asemenea in pozitia de a desfasura operatiuni unilaterale in Siria”, a spus el.

Recunoscand ca Statul Islamic nu a fost inca pus sub control, Carter a declarat ca lupta impotriva acestei grupari jihadiste „cunoaste un avant”.

Preluare ANTENA3.ro
Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube