Strategia lui Putin în Siria împotriva Statului Islamic

Putin - strategia lui Putin

Primele ore ale armistitiului in vestul Siriei au fost, in general, promitatoare.

O parte din cei un milion de sirieni aflati sub asediul Guvernului propriu a inceput sa primeasca necesarele ajutoare. Poate insa acest calm sa fie sustinut pe termen lung sau este vorba despre o sistare temporara a „executiei”, se intreaba Frederic C. Hof, cercetator la Rafik Hariri Center for the Middle East, al Atlantic Council, intr-o analiza publicata de Newsweek.

Mult depinde de felul in care Moscova, Teheranul si regimul Assad evaluaza determinarea americanilor de a proteja civilii sirieni si de a crea mediul propice negocierilor privind o tranzitie politica.

Presedintele rus Putin stie ca institutiile importante ale Guvernului american, conduse de Departamentul Apararii, au descoperit ca el reprezinta o amenintare reala la adresa pacii, vede ca Administratia Obama face pasi, cu intarziere, pentru a asigura militar aliatii europeni, și aude zvonurile privind existenta unui „Plan B” pentru Siria.

Ofensiva militara a Moscovei si-a atins doua obiective cheie: a stabilizat unui sef de stat-client si a intarit capacitatea acestuia de a respinge solicitarile de a parasi puterea, ceea ce permite o pauza intr-o operatiune militara costisitoare.

Obiectivul lui Putin nu se va schimba. El caută să forțeze SUA într-o alianță de facto cu Assad, impotriva Statului Islamic, ceea ce-i va permite sa le spuna rusilor ca campania globala americana de schimbare a regimurilor a fost stopata in Siria, ca presedintele american a fost fortat sa-si inghita cuvintele cu care a cerut demisia lui Assad si ca Rusia a redevenit o mare putere.

In locul unei campanii militare destinata eliminarii tuturor alternativelor siriene la Statul Islamic, Assad si militiile kurde, Putin ar putea facilita negocierile de pace prin respectarea armistitiului din vest, reorientand, in acelasi timp, campania militara Rusia-Assad impotriva Statului Islamic in est.

Negociatorii lui Assad din Geneva si-ar intari pozitia pentru a respinge orice incercare de a-l inlatura de la putere pe presedintele sirian. Avioanele rusesti si fortele siriene la sol, suplimentate de luptatorii siiti organizati de Iran, s-ar lupta cu Statul Islamic si ar solicita coalitiei conduse de SUA impotriva gruparii teroriste sa sustina ceea ce Moscova ar putea caracteriza drept „Guvernul legitim al Siriei si presedintele său ales în lupta impotriva terorismului international”.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube