Stratfor: Brexit va transforma fundamental UE

Stratfor: Brexit va transforma fundamental UE

Ieșirea Marii Britanii din UE va declanșa un lanț de evenimente resimțit la nivel global, va împinge regatul si UE într-o lunga perioada de incertitudini si va schimba fundamental viitorul continentului.

Intr-o ampla analiza, Stratfor spune ca implicațiile referendumului vor deveni clare în etape.

Pe termen scurt, piețele reacționează negativ la rezultatul referendumului, lira a scazut deja cu circa 9% fata de dolar si este pe cale sa inregistreze cel mai amplu declin din ultimii 45 de ani, arata News.ro.

In exteriorul Marii Britanii, monedele de pe piețele emergente si preturile petrolului sunt in scădere, iar bursele globale au urmat o evoluție similara, banii migrand spre plasamente considerate sigure, cum sunt yenul japonez si aurul.

In functie de amploarea reactiilor pietelor, Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei ar putea activa acordurile pentru situații de urgenta (cum ar fi operațiunile swap intre lira si euro, pentru a oferi lichiditati bancilor) discutate in ultimele saptamani.

Probabilitatea ca Marea Britanie sa intre in recesiune este ridicata.

In functie de presiunile asupra acestor tari, va fi testat angajamentul BCE de „a face tot posibilul” pentru a proteja zona euro, prin interventii pe pietele de obligatiuni.

Urmare demisiei lui David Cameron, nu poate fi exclusa organizarea de noi alegeri in Marea Britanie, inainte de sfarsitul acestui an.

Rezultatul referendumului va readuce in discutie dorinta de independenta si, intr-o mai mica masura, a Irlandei de Nord.

Referendumul nu are efect obligatoriu, ceea ce inseamna ca Parlamentul de la Londra ar putea, din punct de vedere tehnic, sa nu il respecte, dar acest fapt ar însemna sa ignore votul a peste 33 de milioane de cetățeni.

Evoluția evenimentelor politice din Marea Britanie va determina când vor incepe negocierile dintre Londra si Bruxelles referitoare la retragere.

Potrivit tratatelor UE, statele care doresc sa iasa din blocul comunitar trebuie sa anunțe oficial Bruxelles-ul, dar momentul exact al anunțului este decis de tara respectiva.

Susținătorii ieșirii din UE au spus ca nu este nevoie ca anuntul sa fie facut imediat si ca Londra si Bruxelles-ul trebuie sa aiba la dispozitie ceva timp pentru negocieri informale.

Declararea oficiala a intenției de retragere va deschide o perioada de negocieri de doi ani, timp in care Marea Britanie si restul tarilor membre vor stabili termenii divorțului si cadrul legal al relatiilor lor.

Pe parcursul negocierilor, Marea Britanie va ramane membru cu drepturi depline al UE.

Libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalului si persoanelor intre Marea Britanie si continent ar trebui sa ramana neschimbata cel puțin pana la jumatatea lui 2018.

Marea Britanie va dori sa isi pastreze accesul la piata comuna, dar accesul sau comercial va trebui insa negociat.

Londra si Bruxelles-ul trebuie sa negocieze statutul cetatenilor UE care locuiesc in Marea Britanie si pe cel al cetățenilor britanici din statele comunitare.

Votul din Marea Britanie este insa cel mai dramatic eveniment dintr-un lung proces de fragmentare politica din UE.

Partidele eurosceptice din Europa vor prezenta Marea Britanie ca un exemplu de urmat si, in functie de amploarea impactului economic, rivalii lor moderati vor fi presati sa faca propuneri similare.

Una dintre tarile care trebuie urmărite atent este Franța, unde vor avea loc alegeri in 2017 si unde partidul eurosceptic Frontul National cere deja organizarea unui referendum similar.

In timp ce Marea Britanie se pregătește de ieșire, cu cat Franța se va îndepărta de nucleul UE, cu atat fundația UE se va farama.

Pe termen lung, principalul efect al referendumului britanic va fi geopolitic.

Fara Marea Britanie, din UE va lipsi un membru liberal, prietenos piețelor, fiind posibil ca balanta sa se încline spre economiile mai protecționiste din sud. Acest fapt ar putea amplifica tensiunile dintre nord si sud, regiuni care sunt deja in dezacord in probleme precum Schengen si managementul zonei euro.

O Uniune Europeana fără Marea Britanie va fi mai puțin relevanta la nivel internațional, intrucat blocul pierde unul dintre putinii membri care deține o prezenta globala reala, in domeniul militar, diplomatic si economic.

La încheierea negocierilor de separare dintre Londra si Bruxelles, blocul comunitar va arata foarte diferit fata de cum arata astăzi, conchide Stratfor.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube