Stratfor: România se va uni cu Moldova

 Stratfor vede România mare

Un recent raport Stratfor avansează ideea că, în următorii zece ani, în contextul transformărilor geopolitice și economice, urmare confruntărilor armate și schimbării balanței de putere,  România va recupera teritorii în fața Rusiei.

Specialiștii Stratfor estimează că Rusia își va spori agresivitatea, încercând să câștige securitate economică, însă pretențiile sale teritoriale și încercările de a atrage de partea sa state din fosta URSS vor stârni temeri printre vecinii săi.

Raportul Stratfor consideră că, până în 2025, Rusia actuală va dispărea date fiind cheltuielile sale cu înarmarea, scăderea prețului petrolului și presiunile interne. Astfel, vor apărea regiuni semi-autonome, situație favorizatoare pentru România, Ungaria și Polonia, care vor recupera teritorii pierdute în favoarea Moscovei. Polonia va deveni lider regional în sud-estul Europei și va colabora strâns cu Bucureștiul, într-o alianță antirusă susținută de Statele Unite.

Uniunea Europeană nu va mai reveni la nivelul de creștere economică anterior începerii crizei economice, iar liderii europeni se vor confrunta cu insistențele populaței ca tot mai multe decizii să fie luate la nivel național, nu comunitar.

În interiorul blocului comunitar se vor forma tabere diverse, iar acesta va funcționa numai pe baza unor tratate bilaterale sau multilaterale izolate.

Statele membre UE se vor concentra tot mai mult pe securizarea granițelor proprii și pe economiile locale. Măsurile protecționiste vor afecta economia germană, care se bazează foarte mut pe exporturile direcționate spre piețele din interiorul Uniunii. Influența Berlinului în regiune se va diminua.

Statele Unite vor rămâne în poziția de lider economic, politic și militar mondial, dar, deși vor trebui să se confrunte cu amenințări strategice majore, se vor implica direct în conflicte tot mai puțin.

La rândul lor, grupările jihadiste vor continua să comită atentate, dar militanții vor constitui mișcări izolate doar în Orientul Mijlociu.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube