SUA acuză Rusia că îi hărțuiește diplomații

SUA acuză Rusia că îi hărțuiește diplomații

SUA acuză Rusia că derulează o campanie de hărțuire și intimidare a diplomaților americani și familiilor lor în Moscova și în alte țări din Europa. Secretarul de stat John Kerry i-a cerut, personal, lui Vladimir Putin să ia măsuri, relatează Washington Post.

Ambasadorii SUA din Rusia și din mai multe țări europene s-au plâns la Washington că personalul diplomatic american și membrii de familie ai acestuia sunt, în mod repetat, hărțuiți de agenți ruși. Ambasadorii americani acuză că sunt urmăriți pretutindeni, inclusiv la evenimente oficiale, iar Rusia plătește jurnaliști care prezintă informații false despre ei.

Ambasadorii consideră că această campanie de intimidare a depășit limita legalității. Washington Post citează mai multe informări secrete trimise de ambasadori către Washington, în care diplomați americani au reclamat că intruși ruși au intrat prin efracție în casele lor, noaptea.

Hărțuirile au crescut după anexarea Crimeei

Cea mai agresivă campanie de intimidare se derulează împotriva diplomaților americani din Rusia, care au reclamat că le sunt înțepate cauciucurile la mașini și sunt mereu hărțuiți în trafic de poliția rutieră. Fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, a relatat cum copiii lui erau urmăriți la școală, el însuși fiind ținta unor protestatari plătiți de Guvernul rus.

Hărțuirea diplomaților americani de către Rusia nu este o noutate, notează Washington Post. În primul mandat al lui Barack Obama, agenți ruși au intrat în casa unui atașat pentru Apărare al SUA la Moscova și i-au omorât câinele, potrivit unor oficiali.

Totuși, după anexarea Crimeei din 2014, care a atras o serie de sancțiuni din partea SUA împotriva Rusiei, hărțuirea și supravegherea diplomaților americani de la Moscova au crescut semnificativ, fapt confirmat de secretarul de presă al Departamentul de Stat John Kirby.

Departamentul de Stat al SUA a luat mai multe măsuri pentru a opri campania guvernului rus, dar și pentru a instrui personalul cum să gestioneze hărțuirile rușilor.

Rusia acuză că și SUA le tratează necorespunzător diplomații

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusia din Washington a recunoscut „tacit” într-un comunicat pentru Washington Post campania de hărțuire și a apărat-o. Mai mult, purtătorul de cuvânt a reclamat că și diplomații ruși sunt tratați necorespunzător în SUA.

„Deteriorarea relațiilor dintre SUA și Rusia, care nu a fost cauzată de noi ci mai degrabă de politicile actualei administrații care încearcă să izoleze Rusia, a afectat negativ modul în care se desfășoară misiunile diplomatice din Rusia și SUA. În diplomație există practica reciprocității și în ultimii ani diplomații ruși din SUA au raportat diverse probleme. Rusia nu a acționat niciodată într-un mod care să afecteze diplomații americani”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Am constatat recent o creștere semnificativă a presiunii asupra ambasadei Rusiei și consulatelor generale ale țării noastre în Statele Unite”, a spus și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, conform Agerpres. 

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau a negat aceste acuzații, despre care a spus că sunt nefondate. 

John Kerry i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească hărțuirile!

Secretarul de stat John Kerry a discutat cu Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova din martie a.c. referitor această problemă. Președintele rus nu a promis că hărțuirea diplomaților ruși va înceta, dar scrie Washington Post, hărțuirea diplomaților americani a continuat și după plecarea Secretarului de stat.

În context, ambasadorii americani din Europa cer Departamentului de Stat să ia măsuri suplimentare.

Mai mulți membri ai Congresului americani care au legătură cu misiunile diplomatice din Europa au explicat că SUA nu a avut un răspuns concret în fața campaniei duse de Rusia deoarece administrația Obama încearcă să prezinte relația SUA-Rusia într-o lumină mai favorabilă decât este.

„Problema este că nu au fost consecințe pentru Rusia. Administrația actuală continuă să spună că Rusia poate fi un partener pentru noi. Ei clar nu vor să fie partenerii noștri, ne-au identificat drept adversari și trebuie să ne pregătim pentru acest tip de relație”, a spus congresmanul Mike Turner.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube