SUA: Comerțul liber și globalizarea nu mai sunt la moda

Comerțul liber | Globalizarea | SUAComerţul liber a fost o sursă importantă de prosperitate, însă în ultima perioadă pare că şi-a pierdut legitimitatea politică. Şi asta nu doar în SUA. Populiştii europeni, atât de dreapta, cât şi de stânga, împărtăşesc ideile lui Trump de a ridica bariere de comerţ.

Protecţionismul câştigă popularitate în SUA, iar Hillary Clinton, considerată favorită la înlocuirea lui barack Obama, susține un nou discurs.

Situaţia politică la nivel mondial sugerează faptul că globalizarea nu mai este ”la modă”. Observatorii de la Washington au ajuns la concluzia că nu există nici o şansă ca următorul preşedinte sau Congres să susţină Parteneriatul Trans- Pacific (TPP) sau Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TIPP), care ar trebui să integreze cele mai puternice economii europene şi Statele Unite.

Donald Trump a atins o coardă sensibilă când a început să acuze în discursurile sale economiile străine şi, în general, străinii pentru problemele Americii. Totuşi, problema politică împotriva comerţului liber merge mai departe de populism ”ieftin”, consemnează Financial Times.

Clasa de mijloc nu resimte deloc câştigurile promise în trecut. Republicanii, temători că deja ar fi pierdut alegerile, nu vor să dea Congresul pe mâna Democraţilor care susţin conceptul de ”fair-trade”.

Unele probleme pe care le văd americanii sunt specifice cu tratatul TPP. Perspectivele de câştig ale SUA de pe urma unui eventual tratat sunt îndreptate puternic înspre companiile de tehnologie de pe coasta de vest. Pe de altă parte, industria americană crede că tratatul oferă un câştig insignifiant când vine vorba de pieţele asiatice, în comparaţie cu vulnerabilitatea la care se expune SUA către manipularea valutei de către competitorii internaţionali.

În multe cazuri comerţul liber a creat probleme companiilor, însă în opinia generală în cazul acesta problemele ar fi mai multe decât câştigurile.

Financial Times spune că există totuşi adevăr în afirmaţiile populiste conform cărora globalizarea a adus câştiguri în special celor mai bogaţi 1% dintre oameni.

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube