SUA reintră în clubul exportatorilor de petrol

SUA reintră în clubul exportatorilor de petrol
SUA reintră în clubul exportatorilor de petrol

Congresul SUA a aprobat la 18 decembrie 2015 ridicarea interdicției exportului petrolului nerafinat.

Producatorii de petrol au insistat pentru încheierea unei perioade de restricții de 40 de ani privind exporturile de petrol, măsură luată într-o perioadă de deficit în SUA . Măsura restrictivă a fost impusă urmare a embargoului arab din anul 1973 față de Occident, care a determinat Statele Unite să caute metode de reducere a dependenței sale de importurile de petrol.

Cu toate acestea, în perioada 1975 – 2008, producția americană nu s-a ridicat la cote suficient de mari pentru a justifica exportul american, interdicția fiind, practic, nefondată. Începând cu anul 2008, însă, situația s-a schimbat, întrucât producția de petrol în Statele Unite și în Canada a atins un nivel istoric maxim.

Măsura a generat și unele speculații potrivit cărora, astfel, Statele Unite și-ar putea atinge scopul de mult timp țintit: independența energetică.

Totodată, ea vizează și reducerea dependenței Europei de resursele rusești, SUA vizând să livreze surplusul producției sale de petrol aliaților, inclusiv statelor europene.

Însa Europa ar putea să nu fie piața principală vizată de petrolul american, un potențial beneficiar al exportului SUA de petrol fiind China. Astfel SUA transmite un semnal politic Moscovei că pot concura Rusia pe piața internațională a hidrocarburilor.

Ca importator de petrol și de gaz, România poate beneficia indirect de reducerea prețurilor generate de supraoferta de pe piața hidrocarburilor, nefiind însă clar dacă va fi un importator direct de petrol american.

„Eliminarea interdicției exporturilor de petrol va da un impuls economiei americane și ne va întări  poziția la nivel mondial”, apreciază fostul subsecretar de stat american, Michele Flournoy, potrivit Business Insider.

Noul pachet legislativ de ridicare a interdicției va aduce bugetului SUA sume importante de bani, necesare asigurării finanțării până în luna septembrie 2016, scrie Bloomberg.

Legea va fi înaintată spre promulgare președintelui Barack Obama, fiind de așteptat ca acesta să o semneze.

 

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube