SUA și NATO se pregătesc de un nou Război Rece

sua si nato vs rusia

SUA şi NATO nu vor să mai fie luate prin surprindere de eventuale crize de securitate care ar putea apărea în Europa, aşa că, după consolidarea flancului estic, este întărit şi în cel vestic. Americanii au anunţat că vor amplasa un comandament militar în Europa de Vest, cu militari şi tehnică de luptă gata să intervină la cel mai mic pericol. Iniţiativa NATO şi SUA a provocat furie la Moscova.

De asemenea, NATO a promis Republicii Moldova că o va ajuta să-şi creeze o armată „modernă, dinamică şi echipată corespunzător”, care, dacă va fi nevoie, să poată acționa alături de armatele altor state.

În bugetul american pentru anul viitor există un capitol pentru apărarea Europei, iar suma destinată e de 3,4 miliarde de dolari. Jumătate din bani, pentru flancul vestic.

„Vom aduce comandamentul central şi echipamentul necesar unei divizii aici. Vom aduce un set complet de echipament pentru o brigadă, tancuri, vehicule de luptă Bradley, artilerie modernă, mecanizată. Vom aduce toate aceste lucruri aici şi le vom configura. Vom aduce o brigadă separată de artilerie care înseamnă atât artilerie convenţională, cât şi artilerie reactivă. În timpul Războiului Rece, am avut multe locuri unde am stocat echipament militar, gata pentru misiuni de combat, dar trupele stăteau în țară. Adaptăm această etapă acestor vremuri printr-un set de echipamente de combat care nu vor fi destinate exercițiilor militare, ci celor de luptă. Ele vor fi prepoziţionate în mai multe state aliate din vestul Europei. Va fi configurat sub forma unui set de unități. Această configurare facilitează aducerea unei unităţi dintr-o bază din SUA într-o locație unde există deja prepoziţionat echipament militar”, a declarat ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.

Nici flancul estic nu va fi uitat. Statele Unite şi NATO vor continua să investească pe termen lung în această zonă astfel ca, pe viitor, ţări, aflate până nu demult sub influența URSS să nu se mai simtă ameninţate ori de câte ori Moscova recurge la o politică agresivă. Aşa că aproximativ jumătate din cele 3,4 miliarde de dolari reprezintă bani pentru flancul estic. De acest pachet vor beneficia nu numai aliații NATO din regiune, ci şi partenerii Alianţei, cum este Republica Moldova.

„Adaptarea noastră este transatlantică. Planul Statelor Unite de a mări de patru ori bugetul pentru Iniţiativa Europeană de Reasigurare este un pas semnificativ. Acest lucru va susține o rotaţie permanentă de forţe militare, mai multe exerciţii militare, amplasarea de mai multă tehnică militară şi mai multe investiții în infrastructură”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Șeful Comunității Naționale americane de Informație, James Clapper, a declarat că SUA se tem de revenirea la un război rece cu Rusia. El spune că o revenire la o formă de Război Rece este posibilă date fiind acțiunile Rusiei din ultima perioadă. Oficialul american a mai comentat, în Senatul SUA, că multe din gesturile agresive ale Rusiei au ca scop să protejeze „statutul de mare putere mondială” a țării conduse de Vladimir Putin.

Ambasadorul rus la NATO a anunțat că Rusia va răspunde militar consolidării din Europa şi a atras atenția că Alianţa s-a împușcat singură în picior atunci când a renunțat la cooperarea cu Rusia.

„De fapt, NATO s-a împușcat singură în picior atunci când a întrerupt cooperarea practică în zonele de interes comun. Iar acum vedem valuri de imigranți care inundă Europa şi mișcări în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. Sunt sigur că toţi (din NATO) înţeleg că aceste pregătiri pe care Alianţa Nord-Atlantică le-a făcut de-a lungul frontierelor noastre nu pot rămâne fără un răspuns militaro-tehnic. Rusia nu îşi va pune în pericol interesele de securitate”, a subliniat ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko.

Sursa: Digi24

Despre Laurențiu Nedianu 450 Articles
Editor stiri si analize geopolitice Intell News Romania
Website Facebook Twitter Google+ YouTube